Sub semnul începuturilor, dar și al valorilor atemporale, în prima sâmbătă a noului anotimp a avut loc concertul Filarmonicii George Enescu la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Acest moment a marcat deschiderea celei de-a XV-a ediție a Concursului Internațional George Enescu.

Heinrich Heine afirma, printre altele, că acolo unde cuvintele se sfârșesc, începe muzica. Arta tăcerii și cea a ascultării sunt mai rar amintite în societatea pe repede înainte, însă întâlnirea lor în centrul Bucureștiului le transformă în eveniment.

Timp de mai multe ore, spațiul obiectiv parcă a încetat să mai existe pentru mine, iar experiența senzorială și-a avut originea în lucrările lui Beethoven (Triplu Concert pentru pian, vioară și violoncel în Do Major op. 56), Sebastian Androne (Tektonum, lucrare câștigătoare a premiului I a secțiunii Compoziție din cadrul Concursului, ediția 2014) și Ottorino Respighi (Poemul Simfonic Pini di Roma). Soliștii concertului, Anna Tifu (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian), au fost, la rândul lor, laureați ai Concursului George Enescu în ediția din 2007, respectiv 2011 și se bucură de cariere notabile.

Dirijorul Horia Andreescu a fost directorul adjunct al Orchestrei Filarmonice George Enescu până în anul 1990, este fondatorul ansamblului Virtuozii din București și, de-a lungul carierei sale, a obținut numeroase premii, printre care Critique Award la Berlin Biennial în 1981 și Premiul UNESCO în 2003. Este distins cu Meritul Cultural în Grad de Cavaler.

Violonistă de origine italiană, Anna Tifu a debutat ca solistă la numai 11 ani, alături de Orchestre National de Pays de La Loire, iar un an mai târziu a urcat pe scena Scalei din Milano, unde a interpretat Concertul pentru vioară nr. 1 de Max Bruch. Ea a concertat până acum cu prestigioase orcheste din întreaga lume, printre care și Orchestra Filarmonică George Enescu și Orchestra Radio din București, iar acordurile sensibile ce au putut fi auzite sâmbătă seara în Sala Mare a Ateneului au provenit dintr-o vioară Antonio Stradivari Marechal Berthier ce datează din 1716.

Valentin Răduțiu s-a născut în Germania și a primit primele lecții de violoncel la vârsta de șase ani, chiar de la tatăl său. În anul 2011, a fost distins cu Premiul Muzicii al Comitetului Cultural German, unul dintre cele mai importante premii acordate muzicienilor tineri din Germania.

Pianistul Mihai Ritivoiu s-a născut la București, unde a și absolvit cu onoruri Universitatea Națională de Muzică. În anul 2010, el a câștigat Concursul Național Dinu Lipatti din București, iar în 2011 a fost laureat al Concursului Internațional George Enescu. Activitatea sa camerală și solistică include concerte în state precum România, Anglia, Franța, Portugalia, Elveția și Italia.

Un aspect ce a contribuit la atmosfera particulară a evenimentului este spațiul amenajat în parcul Ateneului, unde oricine se poate bucura de acordurile și imaginile spectacolului dinăuntru, grație unui ecran amplasat la intrarea principală. Atât estetica locului, cât și energia participanților au reușit să îmi insufle sentimentul că mă aflu într-un spațiu privilegiat, unde arta de trăi și bucuria de a fi prezent și-au recăpătat locul în ierarhia valorilor. Cu alte cuvinte și reflectând asupra spuselor lui Dryden, recitalurile și concertele din cadrul Concursului George Enescu sunt de neratat, în primul rând pentru că muzica stârnește și reprimă pasiuni, la fel de bine cum te învață ce înseamnă armonia.

Până pe 25 septembrie, 196 de tineri artişti din 38 de ţări (printre care Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franţa, România, Croaţia, Rusia, Cehia, China, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia) vor concura într-una dintre cele patru secţiuni de concurs: Vioară (56 de artişti selectaţi de juriul de specialitate), Violoncel (53 de artişti selectaţi), Pian (53 de artişti) şi Compoziţie (34 de lucrări).

Programul reprezentațiilor este disponibil pe festivalenescu.ro.

sursa foto