Spectacolul Hedwig and the Angry Inch – The missing half, în regia lui Iris Spiridon, este o adaptare după scenariul de musical-rock al lui John Cameron Mitchell și introduce în scena românească conceptul de stand-up tragedy.

Hedwig, în interpretarea extraordinară a lui Istvan Teglas (citiți aici dialogul nostru cu el), s-a născut Hansel, într-un Berlin marcat de război. Când soldatul american Luther se îndrăgostește de el și îi oferă oportunitatea de a pleca în SUA, Hansel trece printr-o operație de schimbare de sex și devine Hedwig, pentru a se putea mărita cu acesta. La puțin timp după ce ajung în Junction City, Kansas, Luther îi spune lui Hedwig că nu o iubește pe femeia care a devenit și că l-a iubit doar pe bărbatul care a fost. Cei doi se despart, iar Hedwing înființează trupa The Angry Inch.

Când era mic, Hedwig a auzit de la mama sa o poveste despre jumătățile despărțite la naștere, și de atunci, acesta nu a încetat niciodată să caute să se reîntregească. Când l-a cunoscut pe Tommy, în timp ce lucra ca bonă pentru o familie, a simțit că a găsit ceea ce căuta, însă dezgustul băiatului față de sexualitatea lui Hedwig le-a despărțit drumurile. Tommy ajunge să cânte cu mare succes piese scrise de Hedwig, acesta din urmă rămânând în umbră.

Răzvan Krem Alexe îl interpretează pe Yitzhak, cel din urmă soț al lui Hedwig, iar pe parcursul confesiunilor el devine mama lui Hansel, Luther și Tommy, pentru a-și ajuta soțul să-și spună povestea.

hedwig-and-the-angry-inch

Hedwig and the Angry Inch – The missing half nu încearcă să transmită un mesaj social, nu este un manifest, ci doar o poveste despre o lume imperfectă și despre căutarea jumătății lipsă. Hedwig nu și-a dorit o operație de schimbare de sex, însă s-a simțit obligat de circumstanțe. Părăsit de cel care i-a impus să „lase ceva în urmă”, el trebuie să învețe să trăiască cu această transformare și să nu renunțe la căutarea iubirii.

Avanpremiera spectacolului s-a jucat la teatrul POINT după patru luni de repetiții intense. Istvan și Răzvan s-au pregătit pentru prestațiile vocale împreună cu Ghighi Eftimie, iar muzica live a fost asigurată de Ștefan Mustață, Alexandru Pop și Adrian Cotoară. Din spectacolul original au fost păstrate doar câteva cântece, accentul fiind pus pe partea de actorie. Efortul a fost totuși unul mare, având în vedere faptul că niciunul dintre actori nu are studii muzicale. Iris Spiridon și-a dorit însă ca cei doi să treacă peste acest impediment, iar rezultatul a fost primit cu aplauze.

Un spectacol compus din dialoguri brutale, monologuri pline de sensibilitate și doi actori care se înțeleg de minune pe scenă, Hedwig and The Angry Inch prezintă o frântură din cultura rock and roll și din viața unui om ce a avut mult prea multă încredere în alții, un om care și-a văzut cariera furată de cel pe care îl iubea. Hedwig este, după cum spune Iris Spiridon, o cercetare amănunțită a regăsirii de sine și a celuilalt, jumătatea lipsă, a tăinuirii și deghizării care duc spre o explorare profundă a genului și a sexualității.

Următorul spectacol se va juca pe 10 iunie, la POINT.

surse foto: (c) Ana Maria Moldovan