Pe 15 martie, Librăria Humanitas de la Cișmigiu a fost gazda Conferinței de Presă prin care publicul român iubitor de carte a fost anunțat că anul acesta, la Salonul Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura în perioada 1-5 iunie, România va primi ca țară invitat de onoare Israelul.

La acest eveniment au luat parte atât persoane din partea instituției organizatoare, iar un nume important este Grigore Arsene, Președintele Asociației Editorilor din România, cât și personalități din partea statului vizitator, iar un nume important este Excelența Sa Doamna Tamar Samash, Ambasadoarea Statului Israel în România, precum și șeful adjunct diplomatic al Israelului. Atmosfera a devenit cu atât mai interesantă cu cât încă de la început, luând primul cuvântul, domnul Grigore Arsene a amintit faptul că România are legături speciale cu Israelul.

Este o ocazie remarcabilă pentru publicul Bookfest, dar și pentru editorii români să sărbătorească în acest an literatura israeliană, o forță de necontestat în peisajul editorial contemporan. O mai bună cunoaștere a resorturilor interne ale acestei literaturi ne va putea ajuta și pe noi să devenim mai eficienți în promovarea propriilor noastre valori literare.

În România, interesul este din ce în ce mai crescut pentru acest colț de beletristică israeliană, dacă mă gândesc la numeroasele titluri pe care le-am văzut prin librării. De pildă, primul meu contact cu această literatură a fost lectura autobiografiei lui Amos OzPoveste despre dragoste și întuneric. O carte pe care am simțit-o altfel, mai specială decât multe alte cărți de literatură citite, deoarece autorul a știut cum să mă poarte prin labirintul Israelului atât de mult discutat, punându-mă în fața unui copil care de-abia pășea pe drumul autocunoașterii, dar care era deja îndrăgostit de carte:

Ceea ce aveam din belșug erau cărțile. Se găseau peste tot: de la un perete ticsit până la celălalt, pe coridor și în bucătărie și în holul de la intrare și pe toate pervazurile. Mii de cărți în toate ungherele apartamentului. Mi se părea că oamenii pot să vină și să plece, să se nască și să moară, dar cărțile erau veșnice. Când eram mic, dorința mea era să mă fac o carte. Nu un scriitor. Oamenii pot fi omorâți ca furnicile. Nici scriitorii nu sunt greu de omorât. Dar cărțile, nu: oricât te-ai trudi să le distrugi, întotdeauna e o șansă să supraviețuiască un exemplar și să continue să se bucure de viața lui de pe raft.

De asemenea, Excelența Sa Doamna Tamar Samash a exprimat entuziasmul pe care îl manifestă față de invitația lansată de România Israelului de a lua parte la Bookfest, conturând aceste simțăminte în cuvinte deosebite:

Suntem extrem de fericiți că Statul Israel este invitatul de onoare al ediției din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Considerat drept unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România, acesta constituie un prilej excelent pentru publicul român de a cunoaște mai îndeaproape autori israelieni de renume mondial, cât și de a se familiariza cu nume noi, autori de primă mărime, netraduși încă în limba română. Iubitorii de carte vor putea explora universurile felurite imaginate de scriitorii israelieni și vor avea șansa de a se întâlni și a interacționa cu unii dintre aceștia.

La Librăria Humanitas de la Cișmigiu, reprezentanții celor două țări au mai anunțat și numele celor șase scriitori israelieni invitați să participe la eveniment.

Astfel prezența Israelului se va face sub mottoul Never stop dreaming (Nu înceta niciodată să visezi), iar statul va fi reprezentat prin: Zeruya Shalev, considerată a fi una dintre cele mai importante scriitoare israeliene ale momentului, cunoscută în România îndeosebi prin titlurile traduse – Viața amoroasă (1997), Soț și soție (2000), Thera (2005), Fărâme de viață (2011), Durere (2016); Fania Oz-Salzberger, una dintre cele mai respectate personalități israeliene actuale, având legături atât cu spațiul cultural, cât și cu cel politic. Cele mai importante titluri ale sale sunt: Israelis in Berlin (2001) și Evreii și cuvintele (2012), volum scris în colaborare cu tatăl său, Amos Oz; Meir Shalev, unul dintre cei mai apreciați prozatori israelieni ai momentului și un reputat jurnalist israelian contemporan. Printre cele mai importante cărți ale sale amintesc: Roman rusesc (1988), Esau (1991), Un porumbel și un băiat (2006), Bunica mea rusoaică și aspiratorul ei american (2009), Două ursoaice (2013); Dror Mishani, apreciat ca un maestru al îmbinării dintre ancheta criminalistică și suspans. În limba română a fost tradusă, de către Editura Trei, cartea Dispariția, în anul 2013; Gil Hovav, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști culinari, îmbinând grațios gastronomia israeliană cu povești de familie și experiențe personale; Rony Oren, unul dintre cei mai apreciați animatori din lume. A realizat numeroase filme de animație cu figuri modelate în lut și peste 300 de cărți de copii.

Odată anunțat acest detaliu extrem de important, publicul prezent a fost invitat la un bufet israelian, cu gustări, vin și muzică, tocmai pentru a intra în atmosfera ce urmează a se desfășura la începutul lunii iunie.

sursa foto