O animație care cucerește de la primele cadre, Tout en haut du monde va putea fi văzut în cinematografele din România începând cu 26 februarie, cu titlul La capătul lumii.

Tout en haut du monde spune povestea micuței Sasha, o fetiţă din aristocraţia rusă care împarte cu bunicul său, celebrul explorator Oloukine, un remarcabil spirit de aventură. Atunci când nava bunicului se pierde în drumul spre Polul Nord, Sasha își dă seama că echipele de salvare nu caută unde trebuie. Astfel, fetița ia inițiativa de a pleca ea însăși în căutarea lui Oloukine.

Primul lungmetraj al regizorului Rémi Chayé, Tout en haut du monde este o animație deosebită, în special datorită tehnicii tradiționale folosite pentru realizarea acesteia. Cadrele sunt desenate de mână, ceea ce sporește experiența vizuală și sinceritatea poveștii.

Muzica realizată de Jonathan Morali special pentru acest film oferă momentelor-cheie puterea de care acestea au nevoie pentru a fermeca cu totul oamenii care privesc cu sufletul la gură. Sentimentul pe care îl oferă coloana sonoră este al unei nostalgii, al unui dor față de locurile în care nu am fost și față de aventurile pe care nu le-am avut încă.

Puteți vedea procesul realizării coloanei sonore aici.
Sasha este numai o copilă, însă spre deosebire de prietenele ei și de ceilalți oameni care aparțin clasei aristocrate, ea are alte interese. Curiozitatea și dragul de aventură sunt lucruri pe care le-a moștenit de la bunicul său, pe care îl iubește nespus. Plecat în expediție, pe o navă despre care se spune că este indestructibilă, Oloukine nu se mai întoarce. Deși sunt trimise nave de salvare, faimoasa corabie Davai nu este găsită. Într-o seară, Sasha găsește în biroul bunicului său o hârtie pe care este notată o rută diferită față de locurile în care se desfășuraseră căutările până atunci. Cum nimeni nu vrea însă să o asculte, nici măcar părinții ei, tânăra se simte nevoită să fugă de acasă pentru a-și căuta bunicul.

Astfel, pentru Sasha începe un drum nu numai către Polul Nord, dar și către maturitate, către cunoașterea de sine și a lumii. Crescută în cele mai bune condiții, ea trebuie să se descurce acum fără bani și fără adăpost. Sasha muncește la un han pentru o vreme, o experiență care o ajută mai târziu, când pleacă pe mare. Fetița învață să se descurce singură, să munceasca pentru a-și câștiga traiul, să lupte pentru visul său. Evoluția personajului este surprinsă într-un mod aparte, astfel încât acțiunile Sashei par naturale și firești.

Tout-en-haut-du-monde

Cu greu, fata reușește să fie acceptată la bordul unui vas și să îl convingă pe căpitan să plece în căutarea corăbiei Davai. Marinarii se arată reticenți față de copilă, spunând că le aduce ghinion și că această căutare este în van. Sasha nu renunță, indiferent de comentariie celor de la bord, având încredere în propria intuiție. Deși marginalizată, fata nu își pierde interesul față de aventură și încercă din răsputeri să le fie de ajutor marinarilor.

Tout en haut du monde este o coproducție a studioului Sacrebleu Productions, Maybe Movies și a altor câteva case de producție franceze și daneze, printre care și Nørlum. În România, filmul este distribuit prin Asociația Culturală Macondo. Tout en haut du monde a câștigat premiul publicului la Festivalul Internațional de Animație Annecy și a fost nominalizat la Festivalul Internațional de Film de la São Paulo, categoria cel mai bun lungmetraj.

Screen Daily a spus despre Tout en haut du monde că, deși este improbabil ca filmul să se bucure de o expunere la nivel înalt, acesta ar putea cu ușurință să se încadreze într-o nișă a acelora ce caută o animație desăvârșită. Aceștia apreciază de asemenea și accentul pus pe evoluția personajului principal și tehnica încântătoare prin care a fost realizată animația.

Povestea Sashei naște în spectator un dor de ducă, o dragoste pentru misterul lumii și o dorință de a explora necunoscutul, care rămân mult timp după terminarea filmului. Cadrele sunt fascinante, te atrag în poveste, te fac să simți pulsul eroilor și al acțiunii ce se desfășoară în fața ta. Motivată de dragostea pentru bunicul său și de instinctul moștenit de la acesta, Sasha este un personaj pe care nu ai cum să nu-l îndrăgești. O animație bine pusă la punct, de la poveste și până la coloana sonoră, Tout en haut du monde este un film despre curaj, aventură și ambiție, despre dragostea pentru familie și încrederea de sine.

sursa foto