de Andreea Bocșe
M-am gândit mult despre ce cărți să vorbesc. Pentru că, dacă aș fi putut, mi-aș fi pus pe foaie toată biblioteca. M-am îndrăgostit de lectură și până acum am citit tot ce mi-a picat în mână. Am început cu cărțile de dragoste. Recomand cu încredere Scrisoare de dragoste și Invitația la vals de Mihail Drumeș. Am continuat cu romane polițiste și thrillere, și așa am devenit mare fană a lui Sherlock Holmes și a cărților Agathei Christie. La un moment dat l-am descoperit pe Harry Potter. Sunt deja la a treia citire, de data aceasta în limba engleză. Este seria mea preferată, de care mă reîndrăgostesc cu fiecare nouă lectură și datorită căreia am realizat că iubesc fantasticul. Mulțumesc, J.K. Rowling, pentru că mi-ai făcut copilăria mai fericită, chiar dacă eu încă îmi aștept scrisoarea. Recomand, din nou, cu drag Cântec de gheață și foc de George R.R. Martin, o poveste complexă în care magia și politica coexistă și care stârnește atât lacrimi de tristețe, cât și de bucurie. Recent am descoperit și seria Cartea pierdută a vrăjitoarelor de Deborah Harkness, o combinație între magie, istorie și dragoste.
Pentru că îmi doresc să citesc cât mai mult, sunt fana cititului pe sub bancă, uneori chiar și pe bancă; în pauze și în ore, acasă și pe stradă. Atâta timp cât vor exista povești, eu voi fi pe deplin fericită.
Lorelei
Autor: Ionel Teodoreanu
An: 1936
Găsiți cartea pe Libris (13,5 lei).
Am descoperit-o pe Luli în clasa a VII-a și sunt extrem de fericită că s-a întâmplat așa. A fost începutul vieții mele de cititor sârguincios.
Lorelei este un roman de dragoste, dar, în același timp, este despre prietenie și mai ales, despre copilărie, care pentru Ionel Teodoreanu este un tărâm al libertății și al fericirii.
Povestea lui Lorelei și a lui Catul Bogdan m-a făcut să simt roiuri de fluturi în stomac, deși nu eram îndrăgostită în realitate. Și peste câțiva ani, când a venit momentul meu să simt asta cu adevărat, gândul mi-a zburat la o replică a lui Luli care îmi rămăsese întipărită în minte:
Suntem două libertăți. Dragostea noastră nu e umilință, e o mândrie. Nu vreau să te copleșesc, să îți limitez viața numai la mine. N-aș avea nicio bucurie să am alături de mine un prizonier. Nu-ți cer decât dragostea ta. Aceea e a mea și numai a mea. N-o împart cu nimeni. Așa cum nici tu nu vei împărți cu nimeni dragostea mea. Dar dincolo de dragoste ești liber a trăi cum vrei.
Citiți și despre romanul Hai diridam.
Jurnalul unui adolescent timid
Titlu original: The Perks of Being a Wallflower
Autor: Stephen Chbosky
An: 1999
Editură: Trei (2013)
Pagini: 256
Găsiți cartea pe:
Versiunea în engleză poate fi comandată de pe Okian (27,99 lei, 33% reducere).
Cartea aceasta m-a găsit la momentul potrivit, când aveam cea mai mare nevoie de ea, și m-a înțeles cu adevărat. Nu știu cât de des poți spune că empatia pentru o carte este atât de mare încât să simți că a fost scrisă special pentru tine, ca un pact secret între tine și autor. Charlie este adolescentul timid și singur care nu își găsește locul, care simte că nu se potrivește niciunui mediu. Jurnalul unui adolescent timid este un roman despre acceptare și maturizare, despre familie și prietenie, despre infinitate și suferință interioară. Fiecare pagină m-a inspirat și m-a făcut să înțeleg că toți contăm și că toți avem o poveste de spus.
So, I guess we are who we are for a lot of reasons. And maybe we will never know most of them. But even If we don’t have the power to choose where we come from, we can still choose where we go from there. We can still do things. And we can try to feel okay about them. [Găsiți traducerea în română în nota 1]
Memoriile unei gheișe
Autor: Arthur Golden
An: 1997
Editură: Humanitas fiction (2012)
Pagini: 504
Găsiți cartea pe:
Am găsit povestea aceasta din întâmplare și, deși am început-o cu scepticiscm, m-a convins pe parcurs pentru că am descoperit mai mult decât m-aș fi așteptat. Cartea vorbește despre cultura japoneză, dar mai ales despre încercările la care ne supune viața și despre dezvoltarea personală. Chiyo, fetița unui pescar, este vândută unei okiya pentru a deveni o gheișă. Sayuri, numele primit mai târziu, învață să stăpânească ritualuri și tradiții și să poarte chimono. Povestea mi-a rămas în suflet pentru frumusețea și ușurința cu care am citit-o.
Ne trăim viața ca apa care curge la vale, mergând într-o direcție până când ne izbim de ceva care ne forțează să găsim un nou sens.
Despre Memoriile unei gheișe a scris și Mădălina Haiducu.
Cum se educă fetele în Boemia
Titlu original: Bringing Up Girls in Boemia
Autor: Michal Viewegh
An: 1996
Editură: ALLFA (2012)
Pagini: 216
Găsiți cartea pe:
Am citit cartea din curiozitate, și la fel ca altele înaintea ei, a urcat încet și sigur pe raftul favoritelor. Mă atrag subiecte variate și acesta e motivul pentru care lectura mea este diversificată. Subiectul este puțin ciudat, dar în același timp complex, atrage și intrigă. Mi-a plăcut modul de a scrie al autorului, plin de sarcasm și ironie, poate chiar superficialitate. Povestea scriitorului și a Beatei este destul de simplă, dar captivează de la început până la sfârșit, pentru că nu e vorba numai despre relația dintre un professor și eleva lui, ci vorbește despre depresie, salvare și înțelegere și acceptarea ajutorului din partea persoanei care este cel mai aproape de tine.
E foarte ușor să devii scriitor. Nu există ratat care să nu găsească pe cineva de nivelul lui și nu există idioțenie scrisă care să nu-și afle cititorul potrivit. Așa că nu te descuraja… Așază-te în fața unei foi de hârtie, ia penița și, îmboldindu-ți cugetul îngreunat de alte gânduri, începe repede să scrii. Scrie despre ce vrei: despre prune uscate, despre vreme,despre acele de la ceasornic, despre zăpada de anul trecut… După ce ai terminat de scris, ia manuscrisul în brațe și, pătruns de o solemnă înfiorare lăuntrică, depune-l la o redacție. Apoi întinde-te acasă pe divan și lăfăiește-te în vise…
Nu ți-am promis niciodată o grădină de trandafiri
Autor: Hannah Green (pseudonimul scriitoarei Joanne Greenberg)
An: 1964
Editură: Trei
An: 2006
Pagini: 376
Una din cărțile mele preferate, despre prietenie, compasiune, înțelegere, speranță și încredere. Despre recuperare și lumi interioare. O poveste despre viață dincolo de aparențe și găsirea unui refugiu. Deborah își creează un scut, un adăpost departe de realitate. Ea crede că oamenii sunt nedrepți și răi și astfel se refugiază într-o lume creată de ea, în care se simte în siguranță. Este un roman complex, cu trăiri puternice și dureroase, care vorbește despre tăria de caracter necesară fiecăruia dintre noi.
The rose-garden world of perfection is a lie… and a bore, too! [Găsiți traducerea în română în nota 2]
Este un obicei al meu să mă întorc mereu la lucrurile care îmi plac. De aceea mă întorc la filme și seriale care mi-au creat dependență și recitesc cărțile de care m-am îndrăgostit. Eu îmi consider cărțile a fi niște prieteni dragi, pe care îi ascult și îi tratez cu blândețe. Mă mai supără uneori și plâng din cauza lor, dar atunci realizez că e rândul meu să înțeleg. Așa, pe parcursul anilor vom crea o legătură puternică între noi. Un lucru e cert: poveștile repară suflete.
Cărțile menționate la începutul articolului:
Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeș se găsește pe:
Invitația la vals se găsește pe Okian (22,90 lei).
Colecția Sherlock Holmes în engleză se găsește pe Okian (42,99 lei). [Și Andrada Pavel a recomandat-o.]
Volumele semnate de Agatha Christie se găsesc pe:
Harry Potter de J. K. Rowling [Serie recomandată și de Ana Mănescu] se găsește pe:
- Okian (colecția completă, engleză, 179,99 lei, 32% reducere, transport gratuit)
- elefant (primul volum, apărut într-o traducere nouă în limba română la Editura Arthur, 29,70 lei, 10% reducere).
Primele cinci volume din seria Cântec de foc și gheață de George R.R. Martin se găsesc pe:
- site-ul editurii Nemira (pachet 5 cărți, 136,33 lei, 55% reducere)
- Okian (pachet 6 cărți, engleză, 199,99 lei, 26% reducere)
Trilogia All Souls de Deborah Harkness (Cartea pierdută a vrăjitoarelor, Școala nopții și Cartea vieții) se găsește pe:
- elefant (84,50 lei, 32% reducere)
- Libris (96,93 lei, 22% reducere)
- site-ul editurii Litera (99,90 lei, 28% reducere)
- Okian (engleză, vol. I, II, III)
Descoperiți mai multe cărți de dat mai departe.
Andreea a fost unul dintre liceenii care au vorbit cu Ana Mănescu despre poveștile care i-au crescut, cel mai citit material de pe site-ul nostru în anul 2015. Vă invităm să îl citiți pentru mai multe recomandări de lectură din partea ei.
[1] Deci, bănuiesc că suntem cine suntem din multe motive. Și poate că nu le vom ști niciodată pe majoritatea dintre ele. Dar chiar Dacă nu avem puterea să alegem de unde venim, putem alege totuși direcția în care ne îndreptăm. Putem face încă lucruri. Și putem încerca să ne simțim bine în privința lor. [tr.n.]
[2] Lumea grădinii de trandafiri a perfecțiunii este o minciună… și o plictiseală, de asemenea! [tr.n]
*Prețurile pot varia în funcție de campaniile librăriilor.
*Transport gratuit: Libris, elefant (ridicare personală de la un sediu elefant la alegere), Okian (comezi mai mari de 120 de lei).