Încă din copilărie am știut că realitatea mea era ascunsă pe rafturile de sus ale bibliotecii, acolo unde mama mea ținea toata colecția de opere ale lui Mircea Eliade, Constantin Noica și Emil Cioran, pe care o completase cu greu. Îmi spunea mereu că mai am puțin și le voi înțelege, dar mai ales aștepta cu entuziasm ziua în care le vom putea discuta amândouă.

Tot de la ea mi-a rămas și dragostea pentru memorialistică și perspective narative construite prin autodiegeză. Îmi place intimitatea și revelația pe care o oferă cărțile scrise la persoana I, la fel cum îmi place să mă închid în casă și să trag draperia după o zi obositoare în lume. Mereu m-am simțit mai bine printre cărți decât printre oameni, iar cei mai buni prieteni ai mei sunt în continuare personaje de roman.

Cărțile mele de dat mai departe, de avut în casă și de citit copiilor atunci când va veni vremea sunt cinci:

mircea eliade memoriiMircea Eliade – Memorii

Găsiți cărțile lui Mircea Eliade pe:

La un moment dat, am simţit că nu mai pot scrie decât la persoana I, că orice fel de literatură, în afară de cea direct sau indirect autobiografică, n-avea nici un sens.

Eliade a fost prima mea dragoste literară adevărată, căci m-am identificat cu stilul lui inconfundabil, prietenos, dar excelent documentat. Ne-am întâlnit în facultate, mi-a revelat misterele lumii camuflate în profan, m-a învățat cum să iubesc India și m-a făcut să înțeleg că toate culturile formulează răspunsuri diferite la aceleași întrebări. În memorii apare ca un tip ușor nesigur, mereu curios și determinat să se autodepășească. Apare ca un om ca orice om, măcinat de intrigi și dezamăgiri, furios pe sistemul politic și obligat să înflorească într-o societate căreia nu-i aparține întru totul.

Mai multe despre Mircea Eliade puteți citi în articolele următoare:
Eu, Eliade şi ,,Examenul maturităţii’’

Decența religiozității noastre – sau cum ne ajută, azi, Eliade
Citește Povești: Evoluția unei cititoare liniștite
Căutătorii de normalitate

scrisori catre monica ecaterina balacioiu lovinescuScrisori către Monica 1947-1951

Autor: Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu
Editură: Humanitas
An: 2012
Pagini: 376

Găsiți volumul pe:

  • (eBook, 19,66 lei, 15% reducere)
  • (35,69 lei, 5% reducere)
  • (39 lei)
  • s (37,57 lei)

Bucură-te de Paris, așa cum te-ai bucurat până acum de viață, cu noblețe și mândrie. […] Trebuie să te păstrezi sănătoasă și sobră. Nu încrunta sprâncenele, nu zbârci fruntea în enervare și nu lăsa colțul gurei spre stânga ca’n clipele de vină sau de danse devant le miroir. Nu rupe de tot cu trecutul, cum scrii că ai impresia că ți s-a întâmplat: nicio floare nu mai crește dacă se rupe din tulpină.

Am citit-o în trei zile, mi-am amânat responsabilitățile de adult și îmi amintesc și acum cum lăcrimam fără să mă vadă nimeni într-un tren Lyon-Paris chiar pe vremea aceasta, anul trecut. Cartea a ajuns la mine prin poștă, pentru că tot mama a ținut neapărat să o citesc cât timp locuiam în Franța… Scrisorile mamei ei către ea sunt de pe vremea când Monica Lovinescu primise azil politic la Paris. Ea nu s-a mai putut întoarce să o revadă vreodată. Cuvintele au o sensibilitate fragilă, plus o însemnătate aparte în acel context socio-politic, iar nuanțele vechii burghezii intelectuale se împletesc aparte cu determinarea și cinstea caracterelor puternice.

mananca roaga-te iubeste elizabeth gilbertMănâncă, roagă-te, iubește

Titlu original: Eat, Pray, Love
Autor: Elizabeth Gilbert
Anul publicării: 2006
Editură: Humanitas
An: 2008
Pagini: 360

Găsiți cartea pe:

  • (eBook, 17,26 lei, 15% reducere)
  • (32,03 lei, 5% reducere)
  • Okian (în limba engleză, 24,99 lei, 14% reducere)
  • Okian (pachet Eat, Pray, Love și Comitted, 55,99 lei, 20% reducere)
  • LibHumanitas (33,72 lei)

Uneori, fericirea se află la capătul lumii. Călătorești ca să ajungi la tine însăți, ca să te descoperi.

Pentru că toată viața mi-am dorit să călătoresc, iar anul trecut a fost într-adevăr sabatic pentru mine, aventura personajului din Mănâncă, roagă-te, iubește mi-a părut extrem de plauzibilă. O carte despre puterea pașilor noștri pe acest pământ, despre împăcarea cu sine și acceptarea defectelor, despre dragostea adevărată și cum trebuie ea să ne găsească pentru a trăi fericiți până la adânci bătrâneți. O carte ca o zi perfectă de vară, când realizezi în final că totul e de fapt armonie, iar greutățile cotidiene sunt doar concepte cu care alegem sau nu să ne încărcăm mintea. O carte care eliberează.

amintiri vise reflectii carl gustav jung aniela jaffeAmintiri, vise, reflecții

(consemnate și editate de Aniela Jaffé)
Titlu original: Memories, Dreams, Reflections
Autor: Carl Gustav Jung
Anul publicării: 1963
Editură: Humanitas
An: 2015
Pagini: 480

Găsiți volumul pe:

  • (32,15 lei, 29% reducere)
  • (47 lei)
  • (45,28 lei)

Crearea unui lucru nou nu se face cu ajutorul rațiunii, ci prin jocul instinctului, care acționează dintr-o necesitate interioară. Mintea creativă se joacă cu obiectele pe care le iubește.

Jurnalul unei vieți fascinante în sine, care oferă răspuns la multe întrebări fundamentale și invită la reflecții complexe. Jung mi-a dat impresia că își psihanalizează propriile experiențe pentru a înțelege universul uman și pentru a justifica o serie de trăiri ce par că nu-și găsesc fundamentul în nimic. O carte pentru pasionații de psihologie și condiția omului sui-generis, dar mai ales pentru cei ce vor să treacă mai departe de coincidențe și să devină prezenți în filmul propriei lor existențe.

magicianul john fowlesMagicianul

Titlu original: Magus
Autor: John Fowles
Anul publicării: 1968
Editură: Polirom
An: 2007
Pagini: 664

Găsiți cartea pe:

Trebuie să rămânem puţin copii până la sfârşitul vieţii noastre şi să păstrăm inocenţa copilăriei întru maturitate creatoare.

Lectura mea favorită de vacanță, mai ales că acțiunea se desfășoară pe o plajă în Grecia. Personajele sunt misterioase, nimic nu e ceea ce pare a fi, nici măcar timpul, care pare să se fi confundat cu spațiul. Călătoriile în timp și în afara lui creează confuzie în mintea cititorului și a personajului principal, care începe să creadă că este victima unor fenomene supranaturale pe care nu și le poate explica. O carte care dorește să fie experimentată mai mult decât înțeleasă, Magicianul lui Fowles intrigă și încântă, iar la final poate lăsa citiorul cu nelămuriri, însă cu dorul de aventură restabilit în spirit.

Citiți și despre Colecționarul de John Fowles.
Aici găsiți mai multe cărți de dat mai departe.

*Prețurile pot varia în funcție de campaniile librăriilor.

*Transport gratuit: Libris, elefant (ridicare personală de la un sediu elefant la alegere), Okian (comezi mai mari de 120 de lei).

sursa foto