Toamna se numără… evenimentele culturale. Iar unul dintre locurile gazdă ale acestora este Ateneul Român, loc în care respirația oamenilor se antrenează pe note muzicale.

Pe 10 octombrie, în Sala Mare a Ateneului Român a avut loc Seara de Jazz – un concert a cărui aură a fost dată de un trio franco-român. Protagoniștii acestui moment muzical au fost: Ramona Horvath la pian, Frédéric Sicart la baterie și Nicolas Rageau la contrabas.

Concertul a debutat cu un fragment surpriză de muzică franceză prin care s-a onorat prezența celor doi artiști francezi care se aflau pentru prima dată la București, urmând ca toate celelalte momente muzicale să se succeadă conform programului primit de fiecare spectator. Astfel, publicul a fost încântat de arii muzicale precum: Delectare (J. Korossy), Here I’ll stay (K. Weill), La Hora (J. Korossy), Swingin’ Enesco (R. Horvath), Sambou, sambou (J. Donato), Jancy’s tune (J. Korossy), For heaven’s sake (S. Edwards/D. Meyer), Liza (G. Gershwin), XS Bird (R. Horvath), Danse roumaine (R. Horvath).

Ramona Horvath a reușit să transmită mult din sentimentele sale prin interpretarea la pian, însă și prin cuvinte, întrucât piesele au fost presărate și de cuvintele ei. Aceasta și-a dezvăluit emoțiile ce o încercau pe scena Ateneului Român, deoarece înainte cântase acolo doar muzică clasică, Seara de Jazz fiind prima oară când interpreta un alt gen muzical pe acea scenă. De asemenea, era prima dată când propria sa mamă o vedea cântând live.

Înainte de a începe concertul, am vrut să aflu povestea acestei cântărețe, dat fiind parcursul său muzical, îndeosebi faptul că a ajuns să concerteze pe marile scene internaționale cu cei doi mari artiști: Frédéric Sicart și Nicolas Rageau.

Ramona Horvath este absolventă a Conservatorului de muzică din București, pian principal, și a avut de-a lungul timpului o bogată activitate în sfera muzicii clasice. Ea a devenit eleva, iar mai târziu partenera de scenă a lui Jancy Korossy – părintele pianisticii de jazz din România și unul dintre cei mai importanți pianiști de jazz din Europa în anii ’50–’60. Ramona Horvath a înregistrat primul său disc – Dor de casă – la două piane, alături de același maestru Jancy Korossy. Albumul a fost recompensat, în 2009, cu premiul Cel mai bun disc de jazz al anului.

În prezent, artista este stabilită la Paris și formează un trio alături de Frédéric Sicart și Nicolas Rageau, alături de care realizează proiectul de muzică din creația lui Jancy Korossy și aranjamente pe teme românești.

Mi-a plăcut ideea de a combina cele trei instrumente muzicale, de a le face să își păstreze fiecare propria culoare, dar și de a le armoniza pentru a suna impecabil. Ceea ce mi-a atras cel mai mult atenția și a reușit să anime seara până la final a fost momentul artistului Frédéric Sicart la baterie. El a adăugat mai multă energie și lumină concertului în ansamblu.

Deși seara a fost una destul de friguroasă și ploioasă, numărul oamenilor adunați în Sala Mare a Ateneului Român a fost unul destul de mare, și entuziasmul a fost pe măsură. La final, aplauzele au reușit să-i facă pe cei trei artiști să se mai întoarcă o dată pe scenă pentru o scurtă interpretare.

Unul dintre multele motive pentru care ador toamna este acela că întotdeauna îmi este complice în frumusețea și transparența acestor momente.

sursa foto