Daniela Andreescu este coach, facilitator în dezvoltare umană şi mindfulness, autor. Abordarea pe care aceasta o face asupra rolului mindfulnessului în dezvoltarea personală, modul în care prezintă atât teoretic, cât și practic acest concept oferă cititorilor săi oportunitatea de a evada din realitate spre o lume mai liniștită. ne îndeamnă la creație și libertate, o libertate pe care o avem cu toții, dar care trebuie descoperită, ca mai apoi să fie și practicată. Mindfulnessul poate fi privit ca un stil de viață, din momentul în care acceptăm să cunoaștem și să descoperim în ansamblul său întregul concept.
Structurată în trei părți, cartea ne oferă viziuni teoretice și practice. Dacă primele două părți ne îndeamnă să cunoaștem meditația ca o practică de bază în cultivarea unei minți sănătoase și echilibrate, a treia ne invită să începem să călătorim mai mult prin noi înșine, pe cărările sufletului uman. Cunoașterea principiilor mindfulnessului, a tipurilor de meditații pe care le putem practica ne oferă un real ajutor pentru a descoperi cum le putem aplica și mai ales care este momentul potrivit pentru a face acest lucru. În prima parte a cărții, autoarea ne familiarizează cu tehnicile fundamentale de care trebuie să ținem cont atunci când decidem că este momentul pentru o schimbare asupra noastră. Pornind de la poziția pe care trebuie să o preluăm la locul indicat pentru un astfel de exercițiu, tindem să conștientizăm faptul că orice acțiune pe care o facem zilnic se poate transforma ușor într-o meditație. Dintre tipurile de meditații descrise în această parte a cărții, mi s-a părut interesantă meditația cu concentrare pe sunetul interior, întrucât ne oferă posibilitatea de a ne întoarce către noi înșine. Locul unde se realizează exercițiul de meditație este la fel de important, însă ceea ce ar trebui să înțelegem este faptul că mindfulnessul poate fi practicat în activitățile cotidiene, la locul de muncă sau acasă.
Felul în care ne începem ziua are o contribuție însemnată la structurarea modului în care vom trăi experiențele de pe parcurs.
O serie de pași care formează în ansamblu rutina zilnică a fiecăruia se pot transfera către practica meditației. Modul în care abordăm activitățile întreprinse poate fi analizat și restructurat, astfel încât să îi oferim un dublu rol.
Fiți prezenți la ceea ce se întâmplă, în corp, în minte.
Locul de muncă poate genera conflicte interioare și exterioare. De cele mai multe ori privim locul de muncă ca un important generator de stres care ne afectează personal și relațional. Mecanismele de adaptare pot produce la rândul lor alte conflicte și probleme menite să adâncească gradul de stres și frustrare. Pornind de la situații tipice în care abordăm sau suntem abordați la locul de muncă, suntem instruiți cum anume le putem transforma în situații ținute sub control și pe care le putem depăși.
Practica mindfulness în raport cu profesia pe care o avem, cu munca pe care o facem și locul unde se desfășoară, are drept scop principal creșterea lucidității pentru a face alegeri din ce în ce mai conștiente, pe toate palierele vieții noastre.
La nivel relațional, mindfulnessul are un mare impact asupra oamenilor. Efectele pozitive pe care acesta le determină sunt imperios necesare pentru zilele noastre. Indiferent de vârstă, de locul de proveniență sau de sex, fiecare are nevoie să aparțină, să comunice cu celălalt și să dezvolte relații de toate tipurile. Modul în care reacționăm în diverse contexte, față de anumiți oameni poate consolida sau, dimpotrivă, distruge relații. Fiecare acțiune, rezultată în urma unui gând sau a unei emoții, ne poate definitva viitorul relației cu persoana respectivă.
Practica mindfulness în relațiile cu ceilalți oameni este, în final, o modalitate de a ne conecta la esența a ceea ce este bun în fiecare dintre ei, a respecta individualitatea celuilalt fără pretenții de conformare la propriile dorințe sau nevoi, a ne asuma responsabilitatea trăirilor și acțiunilor, fără învinovățiri sau autoculpabilizări.
Partea a doua abordează mindfulnessul în perspectiva unui stil de viață pe care îl putem interioriza. Importanța dezvoltării personale, hrănirea sănătoasă a minții și găsirea echilibrului interior sunt esențiale pentru fiecare dintre noi. Prezența conștientă a ceea ce suntem ne proiectează mult mai bine asupra a ceea ce putem deveni. Este nevoie să exersăm spiritualitatea, să ne clădim echilibrul interior, pentru a reuși să privim mindfulnessul ca o existență. Suntem provocați să ne adresăm câteva întrebări și să găsim răspunsurile potrivite:
Ce înseamnă pentru mine echilibrul interior? Care cuvinte descriu pentru mine starea de echilibru?
În ce situații mă simt în echilibru? Care stimuli au determinat starea de echilibru și în ce împrejurări?
În ce situații simt că îmi pierd echilibrul? Care sunt stimulii ce au determinat schimbarea de stare?
Trebuie de asemenea să conștientizăm faptul că pot apărea o serie de factori ce au rolul de a ne destabiliza și a ne perturba procesul de mindfulness și de echilibru. Cu toate acestea, rolul nostru este acela de a păstra în continuare starea de bine și de a lua alegerile înțelepte de care simțim că avem nevoie în acel prezent. Pentru o raportare la nivel mental-emoțional interior și la evenimentele din exterior, este nevoie să ținem cont de existența celor 6 A: Atenție-Atitudine-Așteptări-Acceptare-Alegere-Acțiune.
Modul în care un om își trăiește existența este determinat în mare parte de stilul de viață adoptat.
Este foarte important să ne conștientizăm prezentul, pentru a ne putea răspunde la întrebarea cine vom deveni. Conștientizarea acestuia ne permite să trăim fiecare zi și să preluăm ceea ce interiorul, mintea și sufletul nostru au nevoie pentru a se dezvolta armonios.
Despre ultima parte nu vă voi spune multe detalii. Cu siguranță a fost cea mai frumoasă călătorie pe care am făcut-o în ultima vreme răsfoind paginile unei cărți. O călătorie către peisajele propriului suflet, așa cum a numit-o autoarea, una încărcată de emoții, senzații, gânduri și trăiri, una în care am avut posibilitatea de a rămâne alături de mine și de a mă descoperi. Sentimentul pe care îl ai parcurgând această călătorie este inedit. Fie că alegi să privești povestea de dincolo de picturi, fie că îți atribui ce rol îți dorești, cu siguranță vei avea de câștigat. Cum alegem să privim viața? Din interiorul acvariului? Din Ocean? Cine alegem să fim?
Răspunsurile le vom găsi în noi, în cărți, în ceilalți, în alegeri. Mindfulnessul este o alegere care merită făcută în orice moment al vieții.
N-am fost niciodată Prezentul.
Nici n-aveam cum.
Între viitor și trecut
Nu-i nici măcar un pas.
Întodeauna am fost Trecutul-
memoria întregului ocean
Înghesuită în câteva picături.
Îmi place să numesc cartea Acvariul din ocean. Mindfulness ca stil de viață drept un ghid spiritual care trebuie citit cu mintea și analizat cu sufletul.
Invitația autoarei la introspecție ne oferă viziuni asupra modului în care gestionarea emoțiilor, a trăirilor și a gândurilor umane ne influențează acțiunile de zi cu zi. Înconjurați de alegeri la fiecare pas, ancorați în realități încărcate de stres, antrenați pentru o luptă continuă cu timpul, de cele mai multe ori uităm de noi, de emoții și de exercițiul meditației. Avem nevoie de acest exercițiu pentru a reuși să (ne) descoperim, pentru a ne dezvolta pe plan personal, profesional sau spiritual.
Ultima oară când m-am înfuriat
Era cât pe-aci să mă răstorn.
Aș fi rămas gol?
Recomand cu multă căldură cartea Acvariul din Ocean. Mindfulness ca stil de viață, întrucât te ajută să găsești răspunsuri la întrebări pe care nu credeai că ți le vei adresa. Este o carte pentru suflet, în care vei găsi cuvinte sănătoase pentru a-ți hrăni mintea.
Cine sunt eu? Cea din oglindă? Cine sunt eu? Cea de dincolo de oglindă.