Trăim într-o lume în care problemele ocupă zile sau chiar ani din viața noastră – ajunși la o anumită vârstă, începem să știm cum să le gestionăm. Însă ce ne facem cu micuții care trec prin mari dificultăți, mai ales de sănătate, de la vârste fragede? Este de datoria noastră, a adulților să-i ajutăm.

Spre final de martie, Sala Radio a fost gazda concertului caritabil Suflet în culori, dedicat copiilor care suferă de autism, societatesicultură.ro fiind partener media.

Aflat la ediția a II-a, concertul a adus în scenă trei nume importante ale muzicii clasice românești: pianistele Mara Dobrescu și Diana Ionescu, precum și violonistul Remus Azoiței, cei trei oferind 11 momente deosebite pentru o seară cu stropi de magie. Partituri din Brahms, Schumann, Bach, Chopin au animat locul și sensibilitatea celor care au înțeles că e important să ajutăm acești copii pentru a se putea apropia de o viață normală. Așteptând să înceapă concertul, mă uitam în sală și observam cu plăcere o coloratură de vârste: atât oameni tineri, cât și de vârste medii sau mai în vârstă. Acest lucru m-a făcut să îmi dau seama de un fenomen social interesant: nu există doar o anumită categorie de vârstă impresionată de problemele acestor micuți. Sincer, mă așteptam să fie mai mulți bătrâni, deoarece ei sunt mai receptivi la astfel de cazuri. Însă această diversitate m-a surprins frumos.

De fiecare dată când merg la un astfel de eveniment, îmi place să descopăr povestea din spatele celor de pe scenă. În acea seară a fost la fel; cei trei artiști au cunoscut experiențe interesante, fiind absolvenți de cursuri la universități din afara țării și recunoscuți pe marile scene ale lumii pentru talentul și dăruirea lor.

Mara Dobrescu este un invitat respectabil atât în Europa, cât și în Asia, și America, azi fiind stabilită în Franța, însă concertează anual în prestigiosul Festival Internațonal George Enescu.

Ambasadoare a culturii române peste hotare și premiată pentru contribuția sa la relațiile româno-britanice, pianista Diana Ionescu este considerată una dintre cele mai fermecătoare interprete ale generației sale.

Diana Ionescu a cunoscut de la o vârstă fragedă profesori dedicați muzicii, pentru ca mai târziu să devină un nume cunoscut, inclusiv în afara țării. Fiind și profesorul de pian al unui copil care suferă de autism, pianista a luat contact direct cu astfel de cazuri.

Remus Azoiței – numit de o revistă britanică The Strad, a cunoscut un parcurs interesant în lumea muzicii, debutând la vâsta de opt ani în orașul natal, Galați, și ulterior devenind solistul unor ansambluri de prestigiu, fiind un nume recunoscut și în afara României și care pe scena Sălii Radio a oferit momente de talent spectatorilor participanți.

La finalul serii, Remus Azoiței, Mara Dobrescu și Diana Ionescu au oferit un ultim moment împreună, interpretând Libertangoul lui Astor Piazzola. Reacțiile au fost potrivite acestuia, entuziasmul se citea și pe fața copiilor cu probleme care au luat parte la eveniment. Mi-am dat seama ce importanță poate avea muzica în plan social: a adus laolaltă o mulțime de oameni cu același scop – de a ajuta micuții bolnavi de autism, alături de compania HelpAutism.

sursa foto