Concertele, spectacolele de operă şi mai ales recitalurile de pian sunt printre principalele mele mijloace de relaxare la sfârşit de săptămână. Am avut ocazia în felul acesta să întâlnesc artişti renumiţi, aclamaţi şi adulaţi pe diverse scene ale lumii, să mă bucur măcar pentru câteva zeci de minute de magia pe care o creau în jurul lor prin intermediul muzicii.

Alexander Krichel este unul din aceşti artişti renumiţi care mi-au încântat o seară mohorâtă de sâmbătă din timpul sesiunii şi despre care a scris colega mea Iuno Mavlea aici.

La doar 24 ani, Alexander Krichel s-a bucurat deja de ovaţiile publicului din numeroase ţări, iar în această iarnă şi-a putut îndeplini un vis din copilărie: acela de a cânta pe scena Ateneului Român. Născut la Hamburg, în Germania, pianistul este originar din România, unde îşi petrecea vacanţele în copilărie, în vizită la bunici. A publicat deja două albume solo pentru pian, iar anul acesta urmează să publice un album pentru pian şi orchestră. A lucrat cu profesori cunoscuţi la universităţi prestigioase din Europa: Hamburg University of Music and Drama, Hanover University of Music and Drama şi Royal College of Music din Londra. În 2013 a fost răsplătit pentru dedicarea sa cu mult râvnitul premiu ECHO Klassik pentru Debutul Anului.

Care este povestea pasiunii dumneavoastră pentru muzică şi pian, în general? Care este rolul familiei în tot acest parcurs?

Familia mea a fost întotdeauna interesată de muzica clasică. Mama a cântat la pian în copilărie și atunci mi-a insuflat pasiunea pentru muzică şi implicit pentru acest instrument.

Totodată, bunica mea a avut încă din copilărie un rol important în viaţa mea deoarece datorită vizitelor ei în Germania m-am apropiat de România, comunicând cu bunica în limba română. Oriunde aş fi în lume, înainte de un spectacol, o sun şi o rog să îmi ţină pumnii. În felul acesta, în momentul în care intru pe scenă toate emoţiile dispar şi mă transpun în starea sufletească a piesei.

Ce credeţi că înseamnă pentru tinerii din ziua de astăzi muzica clasică?

Tinerii din ziua de azi au o reticenţă cu privire la concertele de muzică clasică deoarece nu cunosc protocolul şi conduita unor astfel de spectacole. Au o imagine greşită despre acest tip de muzică, neavând obişnuinţa de a merge în sălile de concerte. Eu cred că primul contact cu acest gen de muzică trebuie să inspire calitatea produsului artistic pentru a determina publicul să revină.

Care este semnificaţia albumului dumneavoastră de debut, album care conţine lucrări ale lui Franz Liszt?

Acest album a însemnat pentru mine o mare provocare deoarece l-am înregistrat în Anul Franz Liszt, când se sărbătoreau 200 de ani de la naşterea compozitorului. Am cântat prima oară Balada nr. 2 de Liszt, care se regăseşte pe acest album, când aveam 14 ani şi a fost o revelaţie deoarece am realizat cât de mult mă pot exprima prin muzică. Cea mai mare lecţie pe care am deprins-o interpretând aceste piese a fost conştientizarea profunzimii muzicii lui Liszt, de aceea am şi numit acest album Insights.

Care este cea mai mare provocare pe care aţi întâmpinat-o în cariera dumneavoastră deja prolifică?

Filosofia mea ca artist este să îţi doreşti şi să încerci să atingi perfecţiunea, dar în artă nu există perfecţiune. Fiecare artist îşi doreşte perfecţiunea, dar ştie că nu va ajunge niciodată la ea şi de aceea este supus unor presiuni interioare uriașe. Muzica nu este o ştiinţă în care ai răspunsuri perfecte şi, oricât de genială este interpretarea unei lucrări, tot este imperfectă.

Cum putem stârni tinerilor interesul faţă de muzica clasică?

Cred că cel mai important aspect al apropierii tinerilor de muzica clasică ar fi luarea în considerare a obiceiurilor şi a stilului lor de viaţă. În societatea modernă, ei  sunt atraşi de inovaţie şi tehnologie şi privesc muzica clasică şi implicit locaţiile convenţionale unde aceasta este audiată ca pe niște lucruri intangibile. De aceea, cred că pentru a le stârni interesul trebuie create punţi care să unească lumea în care trăiesc tinerii, cu tehnologia şi spaţiile pe care le frecventează, şi lumea muzicii clasice, cu locul în care se cântă şi canalele pe care este ea mai prezentă. Odată create aceste punţi, tinerii vor fi atraşi cu uşurinţă de muzica clasică.

sursa foto