Într-o seară de joi, într-o zi de ianuarie, am nimerit printre zeci de copii adorabili, parcă decupați dintr-o carte cu Harry Potter. Am stat într-un colț și i-am privit aproape jumătate de oră cum se bucurau de jocurile făcute de doi tineri. Fiecare zâmbet al lor, amestecat cu râsetele zgomotoase și cu replicile lor hazlii, mi-a dat energie cât pentru un anotimp întreg.

Într-o sală aproape plină cu copii care ronțăiau popcorn, am încercat să văd totul prin ochii lor, de la reclamele care au fost distribuite până la fiecare replică din film. Înainte de Big Hero 6, în loc de porția de trailere, am văzut un scurtmetraj adorabil despre responsabilitate și dragoste pentru un animal de companie.

Big Hero 6 / Cei 6 supereroi mi-a reamintit de copilărie și mai ales ales de felul în care percepeam desenele animate, înainte de a cunoaște măcar cuvântul a percepe.

Nu prea mai știu cum sunt desenele din ziua de astăzi, în general nimeresc tot la Tom și Jerry sau Garfield, dar la începutul anilor ’90 desenele erau, de fapt, lecții frumos împachetate. Lecții despre bunătate și prietenie (Sailor Moon, Sandy Bell), lecții despre ecologie și responsabilitate (Captain Planet, Raccoons) și lecții despre familie și comunitate (Smurfs).

Este un film Disney cu ADN Marvel. (producătorul Roy Conli)

San Fransokyo este un oraș inventat, plasat într-un viitor alternativ, reprezentând practic orașul San Francisco după cutremurul din 1906 și reconstruit de imigranții japonezi folosind tehnici care permit flexibilitatea în cazul unui nou seism. Nu este doar un amestec arhitectural, ci unul de civilizații, de cultură pop estică și vestică. Casele în stil victorian, cireșii japonezi înfloriți, stilul clasic, dar și avalanșa de tehnologie în orice detaliu, luminile orașului, totul crează o atmosferă de acasă.

Filmul este construit în jurul prieteniei dintre Hiro Hamada, un tânăr pasionat de robotică, şi Baymax, un robot gonflabil supradimensionat, dar readuce în discuție și tema tocilarilor simpatici care salvează lumea. Și de acolo, de pe marele ecran în ochii micilor copii, devenea cool să studiezi, să inventezi, să inovezi, chiar dacă micuții nu ar fi știut cuvintele înșirate de mine.

M-a speriat pentru câteva secunde tema morții într-un desen animat, dar mi-am dat seama că este de fapt un exercițiu de educație, până la urmă. Un copil trebuie să știe că moartea este ceva natural, deși nu ajungem să înțelegem și să acceptăm asta nici măcar la maturitate.

We didn’t set out to be superheroes. But sometimes life doesn’t go the way you planned. The good thing is, my brother wanted to help a lot of people and that’s what we’re going to do. Who are we?

Big Hero 6 / Cei 6 supereroi este poate, cel mai adorabil film animat pe care l-am văzut în ultima vreme și cred este pariul meu pentru Oscar la categoria Animated Feature Film. Și dacă nu vă convinge tot ce v-am zis până acum, poate vă conving imaginile care m-au făcut să visez.


sursa foto