Dr. Daniel J. Siegel este specialist în educaţie şi psihiatrie, profesor la Universitatea din California, director al centrului de cercetare Mindful Awareness din cadrul aceleiaşi universităţi şi director executiv al centrului educaţional Mindsight Institute. Este tatăl a doi copii trecuţi de adolescenţă şi autor al mai multor lucrări celebre adresate părinţilor şi specialiştilor.

Iată o carte ce trebuie citită de toți părinții. Creșterea și educarea copiilor este cea mai importantă meserie din lume, iar această carte o face mai lesne de înțeles și mai ușoară. (Harold S. Koplewicz, director al NYU Child Study Center.)

Interesul pentru această nouă perspectivă de a începe o schimbare benefică pentru viața de familie în general, și implicit pentru rolul educației parentale în procesul de dezvoltare al copiilor, s-a concretizat în lucrarea de disertație pe care am susținut-o anul acesta. Cartea Parentaj sensibil și inteligent. Să ne înțelegem pe noi înșine, pentru a crește copii fericiți a reprezentat un important reper în demersul elaborării și cercetării realizate. Consider că fiecare capitol provoacă cititorul să își răspundă la întrebări aparent simple, însă ale căror răspunsuri vor schimba atitudini. Poate că suntem tentați să spunem că în momentul în care vom deveni părinți vom simți ceea ce e corect să facem, cum să ne comportăm, sau cum să vorbim. Cred că astfel de cărți ne demonstrează că nu e suficient să simțim, ci trebuie în egală măsură să ne responsabilizăm și să selectăm informațiile pe care le primim.

Structura cărții Parentaj sensibil și inteligent… ne oferă posibilitatea de a explora experiențele din propria copilărie și pe cele din prezent, din perspectiva rolului de părinte. În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre meseria de părinte, se aduce astfel în prim-plan rolul pe care dezvoltarea unui sistem de educație parentală l-ar avea în cadrul vieții de familie și implicit în creșterea sănătoasă a unui copil. Fiecare capitol în parte reprezintă de fapt o invitație la introspecție. Diferită de alte tipuri de cărți destinate rolurilor parentale, Parentaj sensibil și inteligent… oferă părinților ocazia de a conștientiza cât de importantă este înțelegerea de sine și cât de mult influențează concepția și perspectivele pe care aceștia le au asupra rolului parental. Experiențele pe care fiecare părinte le aduce cu el din trecut, din copilărie, dar mai ales modul în care acesta le percepe, pot influența dezvoltarea relației de atașament cu propriul copil. O bună cunoaștere a sinelui contribuie decisiv la fundamentarea relației dinte părinte și copil.

Cercetările din domeniul dezvoltării copilului au demonstrat că sentimentul de siguranţă pe care îl resimte copilul în relaţia de ataşament faţă de părinţi este strâns legat de modul în care aceştia din urmă îşi înţeleg propriile experienţe din copilărie.

Nerezolvarea problemelor din trecut, experiențele care nu au fost bine conștientizate determină părinții să acționeze în anumite feluri inadecvate în relația cu copilul. Răspunsurile părinților sunt influențate adesea de emoții, gânduri, reacții și comportamente care au la bază reacțiile impulsive. Faptul că fiecare părinte acumulează de-a lungul timpului un întreg bagaj emoțional bazat pe experiențe și evenimente se va reflecta în abordările la care apelează în relația cu copilul său. Fricile, problemele nerezolvate, gândurile care l-au urmărit în copilărie se vor transfera în fricile și gândurile cu care acesta se confruntă din poziția de părinte. Memoria reprezintă un alt factor important în procesul de conștientizare a faptului că unele probleme și experiențe din trecut continuă să ne influențeze viața psihică din prezent și implicit pe cea din viitor. Emoțiile pe care părinții le transmit copiilor lor reprezintă cea mai importantă sursă de consolidare a relațiilor.

Cultivarea unor relații părinte-copil, bazate pe susținere emoțională, empatie și comunicare, reprezintă importante fundamente în dezvoltarea conceptului de relație de-a lungul vieții. Modul în care un părinte definește relația cu copilul său va reflecta modul în care acesta din urmă, viitorul părinte al societății, o va defini și o va percepe la rândul său. Siegel ne vorbește despre importanța comunicării emoționale, ca o stare de rezonanță emoțională, raportată la stări, cu ajutorul transmiterii semnalelor nonverbale. Cei mai mulți dintre părinții de azi întâmpină probabil dificultăți nu doar în comunicarea verbală, ci mai ales în cea emoțională. Fiecare părinte ar trebui să conștientizeze că există o capacitate de a-și recunoaște trăirile și emoțiile interioare, capacitate care trebuie acceptată și asupra căreia trebuie să se lucreze. În momentul în care părintele se cunoaște pe sine, este capabil să își identifice emoțiile, atât negative, cât și pozitive, copilul se poate identifica mai ușor cu acesta și poate învăța la rândul său despre sine și emoții. Este imperios necesar ca părintele să conștientizeze și să țină cont de ambele perspective de viață: ale sale și ale copilului.

Prin împărtășirea emoțiilor, construim relații cu ceilalți. Comunicarea care implică conștientizarea propriilor emoții, abilitatea de a împărtăși respectuos emoțiile noastre și înțelegerea empatică a emoțiilor copiilor noștri constituie baza pe care se sprijină clădirea unor relații durabile cu copiii noștri.

parentaj sensibil și inteligentÎntr-un alt capitol al cărții, ne sunt prezentate argumentele în ceea ce privește maniera în care comunicăm și importanța stabilirii conexiunilor. Părinții trebuie să învețe să comunice, pentru a putea la rândul lor să-i învețe pe copii să comunice eficient. Modul în care ne raportăm eul (ca părinți) la noi (ca parte a relației părinte-copil) definește cel mai bine modul în care comunicarea, ca parte integrantă a procesului relațional, este sau nu dezvoltată.

Comunicarea plină de grijă încurajează dezvoltarea unui atașament sănătos care este foarte important în construirea unei relații părinte-copil bazate pe încredere. Studiile efectuate în mai multe culturi umane sugerează că un element comun în relațiile sănătoase de atașament este capacitatea părintelui și a copilului de a avea un schimb reciproc de semnale. Asta se numește comunicare conjugată și înseamnă că semnalelr trimise de copil sunt direct percepute, înțelese și primesc un răspuns din partea părintelui.

De-a lungul timpului, specialiștii au formulat și au analizat teoriile privin rolul atașamentului în dezvoltarea relațiilor părinte-copil. Trebuie să se țină cont de faptul că fiecare părinte aduce cu sine un întreg istoric al atașamentului dezvoltat în copilărie. Conștientizarea acestuia și capacitatea de a-l accepta reprezintă principala premisă spre îmbunătățirea relației dezvoltate. Fie că este vorba de un atașament sigur, evitant, ambivalent, sau dezorganizat, părintele are datoria de a reflecta asupra înțelegerii acestor experiențe proprii.

În calitate de părinți, noi nu oferim copiilor noștri numai experiența care ajută la modelarea minților lor aflate în plină dezvoltare, ci ne oferim și pe noi înșine. Copiii învață de la noi privindu-ne și imitând ceea ce facem. Dacă educația s-ar face numai verbal, treaba ar fi ușoară.

Trăind în secolul vitezei, părinții se confruntă cu o serie de dificultăți în ceea ce privește creșterea și educarea propriilor copii. Mediul cultural familial își lasă puternic amprenta asupra rolurilor și competențelor parentale. Fiecare părinte acumulează sentimente, convingeri, atitudini, valori și comportamente, care îi afectează, lăsându-și amprenta asupra adoptării și îndeplinirii rolurilor parentale. Aceste influențe, atât personale, cât și culturale, conștiente și inconștiente, pot dăuna rolului parental, întrucât la baza lor există teama. Aceste temeri se declanșează în atribuțiile parentale și implicit sunt transpuse în relația părinte-copil.

Autorul cărții analizează perspectiva pe care mindsightul[1] o are în relația părinte-copil. Această abordare reprezintă de fapt modul în care mintea poate percepe experiențele, concentarea asupra gândurilor, sentimentelor, percepțiilor, senzațiilor și tuturor amintirilor. Această raportare la o lume subiectivă ne ajută să putem înțelege experiențele sinelui.

Mindsight este capacitatea minții de a percepe experiența lăuntrică a altei persoane și de a da coerență acelei experiențe imaginate, permițându-ne să oferim răspunsuri pline de compasiune care reflectă înțelegerea și grija noastră.

Așadar, schimbările care au intervenit în cadrul familiei sunt pozitive, însă părinții trebuie antrenați, educați și informați în a găsi echilibrul între viața profesională și cea de familie. Privită dintotodeauna ca fiind una dintre cele mai importante instituții în societate, familia are rolul principal de a satisfice nevoile copiilor, de a respecta drepturile acestora și de a le asigura integritatea. Mediul familial are rolul de a-i oferi copilului posibilitatea de atingere a autonomiei și echilibrul necesar pentru a se integra din punct de vedere social. Mediul familial este cel care asigură dezvoltarea copilului, la orice vârstă, pe toate planurile: afectiv, cognitiv, social, material sau fizic, întrucât părinţii sunt cei care preiau această responsabilitate de a optimiza creşterea copiilor într-o atmosferă echilibrată.

Consider că accesul pe care părinții sau viitorii părinți îl au astăzi la informații, cursuri și ateliere reprezintă o mare oportunitate pe care societatea o oferă viitorului. O investiție sănătoasă în oamenii care astăzi au puterea de a forma adulții de mâine reprezintă o investiție în umanitate. Dezvoltarea educației parentale, posibilitatea de a educa copiii sănătos din toate punctele de vedere redă cel mai bine teza conform căreia familia este cea mai importantă instituție a unei societăți. Cred foarte mult că părinții din România au mare nevoie să fie educați așa cum se cuvine. Din păcate, astăzi încă se ține cont de prejudecăți precum: meseria de părinte nu se învaţă, este de ajuns instinctul de părinte, nimeni nu poate învăţa un părinte cum să îşi crească propriul copil. Cartea Parentaj sensibil și inteligent… merită citită tocmai fiindcă înainte să răspunzi la întrebările pe care copilul ți le adresează este important să fii conștient de răspunsurile tale. Cred că a fi părinte înseamnă: meserie și pasiune, emoție și raționament.

Cartea abordează diferit perspectiva asupra creșterii și educării copiilor, nefiind o carte despre cum să, ci despre cum ne.

Titlu: Parentaj sensibil și inteligent. Să ne înțelegem pe noi înșine, pentru a crește copii fericiți      
Autor: Daniel J. Siegel
Editură: Herald
Colecție: Parentaj
An: 2014
Traducător: Marian Stan
Pagini: 336

Puteți citi aici despre lansarea în România a cărților lui Daniel J. Siegel, Vâltoarea minții în adolescenţă şi Parentaj sensibil și inteligent.


[1] http://www.drdansiegel.com/about/mindsight/

sursa foto: 1, 2