Ce s-ar întâmpla dacă societatea s-ar schimba radical într-o lume cu totul nouă, unde azi nu mai ești cel de ieri, dar nici să fii altcineva nu ai putea? Ai înțelege?
Probabil nu ai înțelege că aici nu mai e vorba despre tine sau despre cei din jurul tău. Că nu contează ce simți sau ce crezi. Te doare sufletul să vezi că pe tine nu te întreabă nimeni dacă vrei să ți se schimbe lumea și că nimeni nu îți spune de ce s-a schimbat. Și în tot haosul creat, în care oamenii încearcă se se redescopere pe ei înșiși, ascunzându-și mizeriile într-un trecut tocmai terminat, realizezi cu uimire că ești salvat. Nu de către Superman sau de către Batman, nici măcar de către tine însăți, ci de către omul care înțelege de ce te doare și care îți poate explica ce și de ce s-a schimbat.
La limita dintre aceste două lumi contradictorii se află istoria Germaniei și, odată cu ea, a întregii Europe. 1989 a fost anul în care Zidul Berlinului a fost dărâmat. Anul în care Estul nu a mai traversat clandestin Vestul, ci a câștigat drepturi. Perioada de după a fost explozia capitalismului și a societății colorate de afișe și de reclame, perioada bunăstării, a reconfigurării și a dreptului de a spera într-un viitor promițător. Este și momentul în care mulți au lăsat trecutul comunist la o parte și au îmbrățișat cu drag democrația, strigând din toți plămânii: Goodbye, Lenin! Hello, democracy!
On the evening of October 7, 1989, several hundred people got together for some evening exercise and marched for the right to go for walks without the Berlin Wall getting in their way. (Alexander)
Pe acest fundal, Cinepolitica, festival de filme politice desfășurat între 17 și 19 noiembrie, a prezentat viziunea regizorului Wolfgang Becker privind căderea comunismului în Germania, prin filmul Goodbye, Lenin.
Goodbye, Lenin spune povestea lui Alexander (Daniel Brühl), un tânăr a cărui viață se află la limita dintre cele două lumi controversate. Inspirată din binecunoscuta poveste a căderii Zidului Berlinului și, implicit, a dispariției graniței dintre Estul comunist și Vestul democratic, acțiunea îi are în centrul său pe Alex și pe mama sa, o comunistă convinsă. Aceasta este dedicată societății proletare, promovează regimul totalitar și chiar primește laude din partea conducerii dictatoriale pentru meritele sale de a fi un cetățean model. Intriga, și anume haosul declanșat odată cu revolta oamenilor față de regim, îi provoacă un atac de cord femeii, care va fi în comă pe tot parcursul lunilor în care are loc tranziția dinspre comunism către democrație.
The country my mother left was a country she had believed in, and which we kept alive until her last second. A country that in fact never existed like this. A country that in my memory will always be connected to my mother.
Acțiunea e cu atât mai interesantă cu cât, în momentul în care mama sa își va reveni, Alex va face tot posibilul să creeze în jurul acesteia un colț comunist în imensa lume proaspăt democratizată, din teama de a nu-i provoca mamei sale un nou atac de cord. Acest punct culminant este caracterizat de comedie, prin încercările tânărului de a găsi alimentele ce îi plăceau odinioară mamei, precum și prin tot felul de ipostaze tragicomice generate de schimbarea noului regim. Pe de altă parte, personajele se confruntă cu drama unei noi lumi în care trebuie să învețe să supraviețuiască, dar mai ales să învețe să se cunoască dintr-o altă perspectivă.
The country my mother left behind was a country she believed in. A country we kept alive until her last breath. A country that never existed in that form. A country that in my memory will always be associated with my mother.
Pentru că, în tot haosul în care oamenii încearcă se se redescopere pe ei înșiși, ascunzându-și mizeriile într-un trecut tocmai terminat, femeia realizează cu uimire că e salvată. Nu de către Superman sau de către Batman, nici măcar de către ea însăși, ci de către omul care înțelege de ce o doare și care îi poate explica ce și de ce s-a schimbat. Acesta este Alex, un tânăr optimist care fuge, precum ceilalți, de un trecut nostalgic către un viitor puternic idealizat.