Anul acesta va avea loc cea de-a douăzeci și una ediție a Târgului Internațional Gaudeamus. Gaudeamus 2014 se va organiza în Pavilionul Central  Romexpo, între 19 și 23 noiembrie.

Am vorbit cu prietenii noștri de la editurile Litera, Univers și Herg Benet Karth despre importanța târgurilor de carte din România. Ei ne-au împărtășit impresii privind experiențele de acest fel din trecut, oferindu-ne și informații cu privire la surprizele pe care le pregătesc pentru cititorii care își doresc să le viziteze standurile și în acest an. Le mulțumim pentru răspunsuri Mihaelei Vodă (Editura Litera), Oanei Purice (Editura Univers) și Cristinei Nemerovschi (Editura Herg Benet – Karth).

Cum a fost experiența de anul trecut la Târgul Internațional Gaudeamus?

Editura Litera: Ediția Gaudeamus 2013 ne-a adus multe aprecieri din partea vizitatorilor în ceea ce privește oferta editorială și cea de preț, precum și referitor la modul în care am amenajat standul. Foarte important a fost faptul că le-am oferit vizitatorilor una dintre cărțile câștigătoarei Premiului Nobel din 2013, Alice Munro. Ne-am bucurat să constatăm, după mulți ani, o prezență în creștere a tinerilor.

Editura Univers: Anul trecut, la Gaudeamus, l-am cunoscut pe Andreï Makine și l-am avut invitat la lansarea romanului Lucrarea iubirii, scris sub numele Gabriel Osmonde. Au fost câteva zile de târg pe cinste. După ce dăduse multe interviuri, avusese întâlniri cu presa, în care vorbise destul de puțin despre celălalt pen-name al său (pentru că doar câțiva știau de aceeastă identitate), Makine a intrat în pielea lui Osmonde și s-a descoperit cititorilor altfel decât îl știau.

Un alt moment special a fost prilejuit de reeditarea Lumii Sofiei și a altor romane scrise de norvegianul Jostein Gaarder, într-o serie de autor deschisă cu acea ocazie. Gazda noastră a fost Ambasada Norvegiei, iar evenimentul a avut loc la standul Țărilor Nordice, invitate de onoare ale târgului. E.S. doamna Ambasador Tove Bruvik Westberg, Aurora Liiceanu, Liviu Papadima, Ana Mihăilescu, Dana Jenaru, Cristian Teodorescu s-au numărat printre vorbitori. Tot atunci a fost prezentat publicului român romanul lui Lars Saabye Christensen, Frați pe jumătate. Evenimentul a fost doar începutul unei colaborări de durată, pentru că, alături de Ambasada Norvegiei și de Lars Saabye Christensen, am pus la cale în primăvara ce a urmat târgului alte evenimente literare.

Tot la Gaudeamusul trecut am avut-o invitată la standul Editurii pe Regina Drummond, scriitoare braziliană care, împreună cu Georgiana Bărbulescu și Cristian Teodorescu, a vorbit despre cel mai recent roman al lui Jorge Amado tradus la Univers. Au mai fost asemenea întâlniri plăcute, multe dintre ele prilejuite de cititorii mai vechi sau mai noi ai editurii.

Editura Herg Benet: A fost o experiență plăcută, și acesta a fost argumentul principal atunci când am decis să o repetăm, pe lângă numărul destul de impresionant de titluri noi, atractive, care își așteptă publicul și care au toate atuurile pentru a fi expuse în fața cititorilor – și acesta a fost un argument puternic care a decis ca participarea editurii la Gaudeamus să devină ceva permanent. Am observat anul trecut o avalanșă impresionantă și dătătoare de speranță de public tânăr, entuziasmat, în căutare de cărți bune, care a făcut neîncăpător spațiul destinat lansărilor de la standul nostru. Deși datele „oficiale” probabil vor susține altceva, Editura Herg Benet a avut, la Gaudeamus 2013, singura lansare care a blocat culoarele de la Romexpo: peste 400 de persoane au fost prezente la lansarea romanului Cimitirul de Teleșpan. Cu un asemenea record, evident că îți dorești să repeți experiența!

Un lucru îmbucurător a fost de asemenea acela că la standul nostru nu s-au căutat doar bestsellerurile. Oamenii au venit foarte deschiși, cerându-ne să le recomandăm chiar și volume de poezie, sau cărți ale debutanților. Majoritatea citiseră alte titluri apărute la Herg Benet, și aveau încredere în selecția noastră.

Am avut lansări multe, diverse și animate, ceea ce plănuim și pentru această ediție. Vom aduce în fața cititorilor atât scriitori aflați la a zecea carte, cât și debutanți extrem de promițători. Vom avea romane, proză scurtă, publicistică, poezie.

Evident, este aproape imposibil ca la un eveniment de o asemenea amploare să nu existe și câteva părți negative – una dintre ele ar fi furtul de cărți (da, chiar se întâmplă așa ceva!). La Gaudeamus 2013, cel mai furat autor a fost Leonard Ancuța. Din punctul nostru de vedere, un aspect mai puțin plăcut mai este și avalanșa de cărți mediocre, care sufocă publicul, dezamăgindu-l (asta în cazul bun) sau stricându-i gustul și perspectiva asupra a ce înseamnă carte în România (în cazul rău). Cred însă că este important să tratăm chiar și aceste neajunsuri cu cât mai mult umor.

Care este strategia editurii dumneavoastră pentru ediția de anul acesta? Ce evenimente pregătiți?

Editura Litera: Anul acesta, editura Litera sărbătorește 25 de ani de existență, motiv pentru care participarea noastră la Gaudeamus va fi marcată de evenimente și surprize aniversare. Totodată, așa cum i-am obișnuit pe cititorii noștri, am pregătit titluri noi, de foarte bună calitate, și reduceri de preț atractive, între 25 și 70%. Avem de asemenea pachete la prețuri speciale, precum seria de trei volume Crossfire, a autoarei Sylvia Day, care va fi disponibilă cu o reducere de aproximativ 40% sau colecția Osho, de opt volume, cu reducere de aproximativ 50%.

Vom organiza la standul Litera lansări de carte ale unor autori străini și români, precum Secretele Verei Atkins. Povestea unei românce spion în al Doilea Război Mondial de Sarah Helm, Cântecul păsărilor de Sebastian Faulks sau Destinul unui om de stânga. Amintiri de Ion Iliescu. O altă lansare importantă este cea a volumului de excepție Patrimoniul umanității. Cele mai frumoase locuri din lume. Toate siturile UNESCO. Împreună cu Ambasada Federației Ruse vom organiza lansarea Colecției de aur Mosfilm pe DVD.

Printre personalitățile ce vor participa la aceste lansări se numără: Theodor Paleologu, Bedros Horasangian, Adrian Cioroianu, Radu Moraru, Constantin Degeratu, Ion Iliescu, Claudiu Iordache, Ionuț Vulpescu, Irina Margareta Nistor, Ruxandra Cernat, Natalia Muzhennikova, Vlad Ivanov, Elisabeta Lăsconi, Maia Morgenstern.

Pentru cei mici am pregătit o întâlnire a fanilor cărților Violetta, alături de Andra Gogan și trupa Amicii.

Programul complet al evenimentelor și lansărilor poate fi consultat aici.

Editura Univers: Fără alte tentații, vă rog! este unul dintre comentariile pe care le-am primit pe pagina de Facebook a Colecției Globus la un articol despre unele cărți pregătite pentru târgul de anul acesta.

Vom avea numeroase evenimente organizate în a doua parte a Gaudeamusului, de vineri până duminică, în care ne vom întâlni cu scriitori, critici, jurnaliști și cititori. Vom deschide seria acestora cu o activitate mai puțin obișnuită la un astfel de târg: la standul Radio România (nr. 251, nivel 4.50) va fi pusă în scenă o scurtă adaptare după romanul Era să fiu eu, scris de Ali Smith și publicat de Univers în seria de autor dedicată ei. Actrițele sunt Corina Popa, Gabriela Burungiu, Alexandra Necula, iar evenimentul va avea loc vineri, 21 noiembrie, de la ora 15.00. Prima tentaţie: vă invităm la teatru!

Tot vineri, de la 17.00, vom lansa Casandra, o autobiografie imaginară a Casandrei, fiica regelui Priam, scrisă de Christa Wolf, autoare pe care cititorii Univers o cunosc din Orașul îngerilor sau The Overcoat of Dr. Freud. Despre poveștile prezicătoarei pe care Apollo a blestemat-o să nu fie crezută vor vorbi Carmen Mușat și Luminița Corneanu, la standul nostru (nr. 250, nivel 4.50).

Pentru ziua de sâmbătă (22 noiembrie) le-am pregătit cititorilor multe întâlniri cu autori foarte cunoscuți, pe care-i aducem în România cu povești noi. Primul este Peter Høeg, căruia îi vom lansa (în traducerea lui Grete Tartler) Copiii paznicilor de elefanți. Alături de noi, de la ora 12.00, vor fi Alexandra Rusu și Cătălina Miciu.

Puțin mai târziu, de la 12.45, vom vorbi cu Cristian Teodorescu și Andrei Teodorescu (nu, nu e nici o legătură între ei, doar o coincidență de nume) despre cel mai nou volum al lui Roberto Saviano, jurnalistul care a speriat Italia, mai precis mafia italiană, cu precedentul său bestseller, Gomora. Acum vom lansa cea mai recentă carte a lui, ZeroZeroZero, o fabuloasă poveste a cocainei, din care cititorii vor putea afla totul despre rețelele de producere, vânzare și consum de cocaină din Italia și din lume. Vom alătura textului lui Saviano experiența lui Andrei Teodorescu, regizorul scurtmetrajului de ficțiune City Tour, Brigada Neagră, o incursiune în subteranele consumului de droguri din București, premiat la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit din 2013.

În cu totul alt registru, de la ora 14.00, tot la standul editurii, vom lansa un nou volum din colecția Globus – Sfârșitul poveștii, de Lydia Davis, câștigătoarea Booker Prize de anul trecut. Invitate la eveniment sunt Veronica D. Niculescu (traducătoarea romanului), Florina Pîrjol și Dana Jenaru, care au experimentat, fiecare dintre ele, cel puțin unul dintre profilurile eroinei – traducătoare, scriitoare, cititoare, profesoară și, poate în primul rând, iubită. Globusul, aflat din această primăvară sub coordonarea LucieiT, va mai primi la Gaudeamus alte două titluri: Elogiul minciunii (Patrícia Melo) și Aproape de inima vijelioasă a lumii de Clarice Lispector. Comparată cu Virginia Woolf pentru scriitură și cu Marlene Dietrich pentru frumusețe, Clarice Lispector este unul dintre geniile ascunse ale literaturii din secolul XX, după cum spune unul dintre admiratorii ei, Colm Tóibín. Aproape de inima vijelioasă a lumii va fi lansată duminică, 23 noiembrie, de la ora 15.00. Invitatele noastre vor fi Simona Sora și Adina Dinițoiu.

În colaborare cu Ambasada Rusiei – țară invitată de onoare la această ediție a Gaudeamusului –, vom lansa Donul liniștit, romanul laureatului Nobel, Mihail Șolohov. Natalia Muzhennikova – Secretar I al Ambasadei Federației Ruse în România –, Armand Goșu și Vasile Ernu vor fi invitații noștri.

Vom încheia ziua de sâmbătă cu lansarea unui nou roman al lui Gabriel OsmondeCălătoria unei femei care nu se mai temea de îmbătrânire. Povestea Laurei Baroncelli va fi prezentată de Laura Câlțea, Cristina Foarfă și Cristian Teodorescu, începând cu ora 16.30.

Duminica va începe cu un roman la fel de frumos – City de Alessandro Baricco (ora 13.00). Îi vom avea invitați pe Andreea Răsuceanu și pe Mitoș Micleușanu, deci voia bună e garantată.

Mai târziu, de la 14.00, vom lansa un nou volum din colecția Enigma, aparținând Kristinei OhlssonReduși la tăcere. Despre literatura polițistă în general și despre cea suedeză în particular vor vorbi Petru Iamandi și Ciprian Măceșaru.

Zile de târg pline care, cu siguranță, vor prilejui povești și amintiri frumoase. Puteți consulta aici programul Editurii Univers la Gaudeamus 2014

Editura Herg Benet: Vom fi prezenți la standul 229, nivel 4.50, cu nu mai puțin de 25 de evenimente (lansări de carte, sesiuni de autografe, premierea debutanților la concursul anual organizat de Herg Benet, ajuns la a patra ediție, avanpremiere ale unor titluri care vor ieși pe piață în perioada imediat următoare). Vă propunem 32 de noi apariții editoriale, dar și titlurile care deja au devenit de referință pentru publicul nostru, acum într-o nouă ediție. Vom avea promoții, pachete de cărți, genuri diferite de ficțiune – de la teen fiction la thriller, de la literatură transgresivă la roman-pamflet.

Scriitorii care vor avea o întâlnire cu publicul la Gaudeamus 2014 sunt Dominic Brezianu, Alex Pițigoi, Alexandra Niculescu, Flavius Ardelean, Radu Găvan, Leonard Ancuța, Theo Anghel, Lavinia Călina, Simona Ștefana Stoica, Petronela Rotar, Corina Ozon, Cristina Nemerovschi, Ana Barton, Lucian Mîndruță, Lorena Lupu, Laszlo Alexandru, Lucian Agapi, Anita Aldea, Ioan Suciu, Andrei Zbîrnea, Ștefan Bolea, Alexandru Ioan Despina, Ana Mușat, Silviu Dachin. Intenționat i-am amintit în ordinea în care vor urca pe „scenă”, pentru că suntem convinși că debutanții de azi ar putea fi (cu multă muncă, seriozitate, și cu ceva noroc) autorii-cult de mâine.

Pe lângă lansări, lecturi, întâlniri cu scriitorii și autografe, vom mai avea un concurs foarte interesant: toți cei care vor achiziționa cel puțin trei cărți de la Herg Benet, la Gaudeamus 2014, vor participa la o tragere la sorți, în urma căreia câștigătorul va primi gratuit toate cărțile care vor apărea la Herg Benet în 2015!

Ce oferte inedite aduceți în acest an și ce mai înseamnă inedit în 2014 în domeniu?

Editura Litera: Pentru noi, ineditul înseamnă să le oferim vizitatorilor noștri experiențe deosebite. Având în vedere că este an aniversar Litera, am pregătit cadouri, reduceri, un spațiu primitor și un decor atractiv, precum și momente aparte: sesiuni foto distractive sau întâlniri interactive. Am pregătit campanii cu reduceri speciale pentru ascultătorii diverselor posturi de radio, cupoane de reducere în ziare și reviste și alte campanii pe ecranele de la metrou și pe Facebook, dotate de asemenea cu premii.

În 2014, putem considera că inedit în domeniu este publicarea în paralel cu străinătatea a unor titluri, așa cum este cazul colecției noastre Cărți Romantice.

Editura Univers: Cred că inedit înseamnă acum să poți aduce publicului literatură de bună calitate, capabilă să concureze cu feluritele modalități de entertaining, poate mult mai la îndemână și cu plăceri pe cât de repede accesate, pe atât de rapid dispărute. Inedită va fi lansarea romanului Era să fiu eu de Ali Smith: vom prezenta cartea printr-un trailer audio, o scenetă adaptată după carte, apoi vom aduce un fel de trailer live la Gaudeamus. Sceneta va fi jucată vineri, 21 noiembrie, de la ora 15.00. Vă invităm, deci, la teatru! Inedite vor fi câteva cărți absolut minunate, traduse pentru prima oară în românește, de autori ca Alessandro Baricco, Lydia Davis, Gabriel Osmonde, Clarice Lispector sau Peter Høeg.

Editura Herg Benet: Poate că va suna puțin neobișnuit, dar cred că inedit, riscant și îndrăzneț în 2014 înseamnă să propui cititorilor o carte cu adevărat bună. O carte care să treacă cu brio testul timpului. Părerea mea este că puține edituri își permit acest lux, acest risc – de a publica o carte autentică, poate cu un pas înainte de capacitatea de receptare a publicului larg. Mă uitam recent într-o librărie, la raftul autorilor români, și constatam cu dezamăgire că nu sunt acolo mai mult de zece-douăzeci de cărți care să impresioneze un cititor cu gust bine dezvoltat și cu un bagaj solid de cultură literară. Multe titluri care vizează (de obicei eșuând) un succes de piață de o lună, maximum două, multe cărți încropite din diferite materiale care nu au prea mult sens alăturate, multă ciorbă reîncălzită, multă teamă de a ieși cu ceva puternic, care să schimbe mentalități. Noi am riscat încă de la primul titlu și vom continua să o facem, pentru că nu credem că are rost să publici cărți proaste, cu atât mai mult cu cât publicul este restrâns în România.

Ceva inedit este să pariezi pe debutanți. Herg Benet a pariat și pare – până acum, cel puțin – să fi tras cartea câștigătoare. Vom avea volume semnate de Corina Ozon, Ana Mănescu, Lavinia Călina, Anna Vary, Flavius Ardelean, Petronela Rotar, Ana Barton și mulți alții, autori care au debutat de foarte puțin timp, dar care s-au impus fenomenal de repede ca voci puternice, definitorii.

Care credeți că este profilul cumpărătorului editurii dumneavoastră pentru această ediție? Care sunt cititorii pe care preconizați că îi veți mai atrage?

Editura Litera: În majoritate, cumpărătorii noștri sunt interesați de cărți pentru adulți, în special albume, atlase, cărți practice și ficțiune. Cu siguranță, la această ediție vom atrage și părinți cu copii, în special pe cei interesați de titlurile Disney, Litera deținând exclusivitate pe această licență.

Editura Univers: Mulți dintre cititorii noștri sunt alături de Univers încă de la primele sale publicații, de acum 45 de ani. Ne bucură când ne povestesc amintiri despre cărți care i-au marcat sau aventuri despre procurarea altora, în vremuri când literatura putea deveni cu ușurință dușman al regimului.

Vârstele cititorilor noștri sunt diferite, însă ceea ce-i apropie este pasiunea pentru cărțile bune. Ne dorim ca, în continuare, să atragem cât mai mulți tineri, dar și cititori cu experiență, cărora să le prezentăm cele mai importante titluri ale literaturii universale contemporane.

Anul acesta, pentru a marca cei 45 de ani de existență ai editurii, vom organiza o tombolă în urma căreia cel mai norocos dintre cititorii noștri va câștiga un pachet de cărți în valoare de 500 de lei. Mai pregătim multe alte surprize care îi vor aștepta pe cititori la standul Univers.

Editura Herg Benet: Cumpărătorii noștri sunt acei oameni care, în primul rând, iubesc să citească. În al doilea rând, sunt cei cărora le place să descopere pe cont propriu autorii lor preferați, care nu cred în titluri impuse artificial – ei știu că, dincolo de trenduri, există literatură adevărată și ea trebuie căutată și gustată. Sunt cititorii care pot face diferența între o carte bună și o carte proastă, care se mândresc cu faptul că citesc autori români buni, care se implică în promovarea cărților pe care le iubesc.

Oamenii nonconformiști, care se implică în lumea în care trăiesc și încearcă să miște lucrurile. Cam aceștia sunt cumpărătorii noștri.

Ne-a bucurat să observăm cum, de la an la an, publicul nostru s-a lărgit. Dacă în primii doi ani aveam în special cititori cu media de vârstă cuprinsă între 20 și 25 de ani, acum se poate vedea că și publicul matur este din ce în ce mai atras de cărțile de la standul Herg Benet. Este, probabil, o dovadă că scriitorii publicați de noi au devenit deja consacrați, se vorbește tot mai mult despre ei, au notorietate și sunt un must read. Cred că vom atrage tot mai mult public de toate vârstele, pentru că lumea începe să înțeleagă că literatura poate fi și plăcută, amuzantă, reflexivă, puternică, nu doar sforăitoare și goală, cum este cea pe care încearcă fără succes să i-o bage pe gât criticii literari.

De ce considerați că este importantă participarea la un astfel de târg?

Editura Litera: Este importantă, pe de o parte, pentru ca pasionații de carte să fie la curent cu investițiile majore realizate an de an în dezvoltarea și diversificarea planului nostru editorial și, pe de altă parte, ca noi să fim la curent cu evoluția și tendințele pieței de carte. În plus, Litera dorește să își consolideze poziția de lider în editurile de top din România.

Editura Univers: Pentru că la târgul ăsta vine toată lumea bună. Nu, glumesc. Adică nu numai de asta. Dar e foarte fain să îi întâlnești pe cititorii tăi, pe criticii tăi și chiar și pe cei cu care concurezi pe piața de carte. Pe lângă faptul că poți să-ți vinzi cărțile (trebuie să recunoaștem că, deși nu așa se întâmplă la târgurile cu ștaif din Occidentul spre care aspirăm, e un argument forte), un astfel de eveniment este o ocazie bună să înveți cum să devii mai eficient, cum să te apropii de cititorii tăi și cum să le întâmpini așteptările. În plus, eu cred tare mult în motivarea oferită de competitori și-mi place să învăț de la ei.

Editura Herg Benet: În primul rând, este o modalitate de a aduce scriitorii față în față cu cititorii lor. Oricâte lansări neconvenționale ai organiza în restul timpului (desigur, și ele au un rol foarte important!), mulți cititori vin la Gaudeamus atrași de ideea că aici îi vor putea vedea, într-un interval restrâns de timp, și pe Mircea Cărtărescu, și pe Adrian Teleșpan, și autori străini, dar și cea mai pe val vedetă sau cel mai controversat politician autohton. Vor putea schimba două cuvinte cu fiecare dintre aceștia și vor putea lua un autograf. Există un public care iese din casă numai pentru o manifestare de anvergură, iar târgurile de carte par să fie un astfel de eveniment.

Desigur, editurile pot expune cele mai noi și mai atractive titluri, iar acest public care se gândește la carte doar în perioada târgurilor poate fi cucerit de oferta ta și îți poate deveni un client fidel.

Nu în ultimul rând, participarea noastră la târg are și un motiv altruist: ne dorim să salvăm cititorul de la a pleca acasă cu o carte-rebut, complet inutilă, specie de care abundă multe alte standuri.

Cât credeți că este de necesară pentru edituri promovarea prin intermediul târgurilor de carte? Pe lângă creșterea vânzărilor, au acestea un anumit rol și în fidelizarea cititorilor?

Editura Litera: Participarea la târguri este, cu siguranță, una pentru imagine, în primul rând. Apoi în mod cert este o foarte bună modalitate de a ne promova și a prezenta oferta celor mai fideli dintre cititorii noștri, dar și de a atrage noi clienți.

Editura Univers: Cum spuneam și mai sus, târgurile de carte din România sunt deopotrivă utile pentru creșterea vânzărilor (atât în timpul târgului, cât și după aceea, pentru că prezența standului oferă vizibilitate) și pentru a-ți cunoaște cititorii. Sunt o ocazie pentru a atrage un public nou și pentru a-l menține pe cel existent deja, prin oferte speciale, prin promoții și prețuri mai mici, cu adevărat în spiritul unui târg de carte.

Editura Herg Benet: Desigur, cred ca poate fideliza cititorul, care pleacă de la târg la curent cu toate noutățile tale editoriale, și de asemenea informat și asupra viitoarelor cărți pe care le pregătești. Îți poți lărgi publicul, poți ajunge la un alt segment decât la cel prin care ajungi prin intermediul online-ului, să zicem. Este destul de importantă participarea unei edituri la cele două târguri mari de carte, Gaudeamus și Bookfest, dar nu trebuie uitat că munca de promovare a cărților nu se rezumă doar la această participare. Nu poți merge doar de două ori pe an în fața publicului, și să te aștepți ca toți să dea năvală și să-ți golească standul. Cititorul trebuie încontinuu ținut la curent cu titlurile cele mai interesante, cu receptarea lor, trebuie să-l faci să vadă că ai o direcție și, mai mult decât orice, că ești serios și că îi oferi lucruri de o calitate indubitabilă. Noi vedem participarea la târgurile de carte ca pe o parte dintr-un plan amplu, în care sunt prinși atât editori, cât și scriitorii și cititorii.

sursa foto