Particip la primele alegeri după ce, în vară, am împlinit 18 ani, însă nu sunt naiv.

În primul rând, știu ca votul meu singular nu poate provoca o schimbare radicală, dar știu ca participarea mea contează și că o democrație nu poate funcționa fără implicarea cetățenilor acesteia. De asemenea, nu am așteptări exagerate de la prezentele alegeri prezidențiale, conștientizez că România se află încă într-un lung proces de tranziție care va mai dura încă o perioadă. Am însă speranța unui pas înainte, către democrație și o creștere a nivelului de trai.

În al doilea rând, nu sunt genul de persoană care stă pe margine, mai ales când are ocazia să-și facă vocea auzită.

Toți vrem o schimbare sau măcar o îmbunătățire a clasei politice și o țară în care să trăim mai bine, iar acest lucru se poate materializa doar prin implicarea noastră. Eu nu votez doar din datorie civică, votez pentru că doresc. Vreau să trăiesc într-o țară cu mult mai puține probleme și în care noi, cetățenii, să contăm, iar părerea noastră să fie luată în calcul atunci când sunt discutate proiectele de lege care ne influențează direct. Nu vreau să fim importanți doar odată cu fiecare scrutin electoral.

Fac parte din generația oamenilor care au ieșit la protest pentru Roșia Montană, care și-au strigat nemulțumirile în stradă și care a reușit, pe moment, să oprească un proiect nociv pentru România. Acest lucru m-a motivat să cred că trăiesc într-o democrație și să mă facă mai atent la procesele electorale din jurul meu.

Recunosc, nu am o viziune clară asupra mișcărilor politice, fie ele de dreapta sau de stânga, nici nu consider acest lucru important, atâta timp cât nici politica românească nu respectă trăsăturile vreunei mișcări, iar alianțele se fac după necesitatea majorității din parlament. Consider, în schimb, că este foarte importantă alegerea umană în această ecuație, încercarea punerii în balanță a candidaților și a lucrurilor bune pe care toți le-au făcut în carierele și comunitățile acestora.

Pentru mine, momentul votului a reprezentat un amestec între responsabilitate și un sentiment pe care oricine îl are când se implică într-un proiect despre care are impresia că va avea un rezultat pozitiv. De asemenea, am avut sentimentul de împlinire al cetățeanului activ care își alege soarta în mod conștient și informat. Din aceleași rațiuni pentru o Românie mai bună votează și prietenii și cunoștințele mele. Există însă o categorie a oamenilor care își exercita dreptul la vot doar pentru a se asiguranu vor vota alții în locul lor. Deoarece corupția și furtul sunt în continuare îngrijorarea primă. Toate aceste lucruri dovedesc faptul că statul mai are mult de lucru până va demonstra și cetățenilor mai tineri că România reprezintă o democrație consolidată și corectă.

sursa foto