Despre educația „verde” auzim peste tot, dar rareori ascultăm cu adevărat. Producătorii filmului Mia et le Migou tratează această idee într-o animație interesantă, plină de fantastic, dar construită pe realitatea tristă a lumii în care trăim.

Câțiva copilași, împreună cu părinții, erau prezenți în sală la filmul Mia et le Migou şi ardeau de nerăbdare ca animaţia să înceapă cât mai repede. Până s-a stins lumina şi personajele au prins viaţă pe ecran, s-au foit şi au pus întrebări peste întrebări părinţilor, primind răspunsuri în şoaptă. M-am bucurat să îmi încep ziua diferit față de cum obişnuiesc să o fac, mergând la această proiecție care ascundea, în spatele cadrelor colorate și a personajelor rupte din pagini de benzi desenate, un mesaj cu adevărat important.

Lungmetrajul, lansat în Franţa, în anul 2008, sub egida companiei Folimage, a fost prezentat anul acesta în cadrul ediției a 9-a a Festivalului Internațional de Animații ANIM’EST 2014.

Acțiunea filmului este centrată pe povestea Miei, care, rămasă orfană din partea mamei, pleacă în căutarea tatălui său, ce lucra pe un șantier de construcții în America Latină, unde un dezvoltator american, Jekhide, dorea să construiască o stațiune de vacanță. Zona reprezenta un adevărat paradis tropical dominat de niște creaturi cu puteri miraculoase. Pentru a-și proteja habitatul, aceste ființe au dărâmat macaralele și au surpat pământul pe care muncitorii își desfășurau activitatea, aceștia din urmă devenind captivi în subteran.

Mia apelează la o vrăjitoare pentru a o îndruma pe calea cea bună și ajunge, în cele din urmă, în pădurea magică, unde îi întâlnește pe Migou, gardienii copacului fermecat în jurul căruia s-au dezvoltat vegetația și fauna zonei. Fata se împrieteneşte cu aceştia şi se alătură lor în lupta contra lacomului Jekhide. Însă forțele lor nu vor putea împiedica distrugerea copacului a cărui inimă bătea spre centrul pământului. Rădăcinile îi vor fi arse și, treptat, întreaga omenire se va îndrepta spre colaps. Lumea nu putea continua astfel și protectorii Migou erau conștienți de acest lucru. De aceea, puterea magică ce sălăşluieşte în interiorul lor, precum şi rodul prieteniei cu Mia îi ajută să îndrepte situaţia spre calea cea bună.

Se poate întâmpla același lucru și cu pământul nostru, cu noi? Poate planeta noastră albastră să renască miraculos după distrugerea prin care trece zi de zi? Deși un film pentru copii, animația transmite o serie de idei extrem de importante: implicare, prevenire și dragoste pentru tot ceea ce înseamnă „casa” noastră.

Pământul este epuizat, secat de resurse, poluat până la refuz. De aceea trebuie să acţionăm pozitiv pentru planeta care ne găzduieşte, de dragul generaţiilor viitoare, pentru ca ele să aibă un mediu de viaţă adecvat şi sănătos. Trebuie să renunţăm la egoismul ce caracterizează ființa umană și să limităm abuzurile și consumul inutil. Societatea în care trăim, bazată majoritar pe consum, crede cu inconștiență că totul poate fi înlocuit, fabricat pe bandă rulantă. Din păcate nu este așa.

Apa potabilă și aerul curat nu sunt înlocuibile. Regenerarea resurselor pământului, deși posibilă, necesită o perioadă extrem de lungă de timp. Pentru ca pămîntul să „se recupeze” oamenii ar trebui să dispară de pe planetă. Natura este un ajutor permanent pentru oameni, aşa cum şi oamenii ar trebui să fie pentru ea. Din nefericire, acest lucru nu este bilateral.

Deși mă îngrozesc dezastrele naturale, nu mă pot abține să mă gândesc că le merităm cu prisosință. Dacă mergi cu tema nefăcută la școală, vei primi o notă mică. Dacă nu îți faci treaba cum trebuie la locul de muncă, vei fi concediat. De ce planeta noastră nu are dreptul să ne pedepsească pentru modul în care o tratăm? Este atât de vie– respiră prin fiecare adiere de vânt, plânge și își descarcă nervii prin furtuni și ploi răzlețe, dar imediat zâmbește prin cerul senin pe care se desfăşoară curcubeul. Haideţi să facem cu adevărat ceva pentru planeta noastră! Să reciclăm, să folosim chibzuit apa şi să avem grijă de lumea verde care ne înconjoară. Niciunde nu vom găsi un cămin atât de bine „echipat” precum Pământul.

sursa foto