Toamnă blândă marți dimineață, 21 octombrie, în București. Deși puțin grăbită, am avut timp să arunc o privire prin Piața Romană: aglomerație la ieșirea de la metrou, grupuri-grupuri la semafoare și încă liniște pe fondul răcoros. Am trecut de coloane, am mers la dreapta, pe drumul către Institutul Francez. Nu tristețe, dar puține zâmbete pe chipurile trecătorilor, în orice caz. Și totuși, simțeam o energie – și nu de la croissantul cu ciocolată luat în grabă în loc de mic-dejun.

Cinci minute mai târziu am găsit poarta Institutului Francez deschisă și am mers pe aleea din stânga, cea care duce către Cinema Elvira Popescu. Am salutat chiar și persoanele necunoscute care se aflau la intrare și am descoperit zâmbete la punctul de înregistrare a presei și chipuri vesele primprejur. Și atunci mi-am amintit că Festivalul George Enescu apropie oameni. În acea sală frumoasă, cu lambriu ca mierea și scaune tapisate în roșu, era reunită întreaga comunitate Enescu (de fapt, aproape întreaga comunitate, aflați la final de ce).

Puțin după 10.00, a început conferința de presă. La prezidiu s-au așezat Christophe Pomez, director adjunct al Institutului Francez, partener cultural principal al Festivalului Enescu, și gazda noastră de marți, Oltea Șerban-Pârâu, reprezentant al Societății Române de Radiodifuziune, Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului și Concursului Enescu, și Mădălin Voicu, deputat, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

10405655_776356205733180_1742455772342430409_nVeștile nu au întârziat: Ediția a XXII-a a Festivalului Internațional George Enescu va avea loc între 30 august și 20 septembrie 2015, la Sala Palatului și la Ateneul Român. Mai mult, după ce anul acesta și-a dovedit maturitatea, prin creșterea cu 20% a numărului de artiști înscriși și prin sălile de concerte pline, Concursul Internațional George Enescu se va desfășura în continuare de sine stătător, alternativ față de Festival, următoarea competiție fiind programată pentru 2016.

În deschiderea Festivalului Enescu de anul următor va concerta Orchestra Națională de Tineret, decizie salutată și de Christophe Pomez, care nu a uitat că în 2015 România va avea și capitala europeană de tineretCluj-Napoca. A urmat și anunțul surpriză: pe lângă cei aproximativ 2500 de artiști străini și cei 500 de artiști români, la ediția din 2015 a Festivalului, după 15 ani de negocieri, la București va fi prezentă și Orchestra Filarmonicii din Berlin. Sub îndrumarea dirijorului Sir Simon Rattle, aceasta va concerta la Sala Palatului, pe 3 septembrie. Se vor alătura Filarmonica din Viena, San Francisco Symphony, London Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden, Orchestra din Sankt Petersburg, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, dar și soliștii Murray Perahia, Anne-Sophie Mutter, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard, Maria João Pires, Renaud și Gautier Capuçon și David Garrett.

Tocmai pentru a continua să transmită spiritul enescian, din totalul celor 58 de concerte programate în cadrul ediției cu numărul XXII, 20 vor include lucrări ale artistului român. Nu vor lipsi nici muzicienii care s-au numărat de-a lungul timpului printre laureații Concursului George Enescu: Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Ștefan Tarara, Vlad Stănculeasa, Agnes Baltsa și binecunoscuta Elisabeta Leonskaja, câștigătoare a competiției din 1964.

Abonamentele pentru Festivalul Enescu 2015 vor putea fi achiziționate începând din ianuarie 2015, iar biletele individuale vor fi puse în vânzare o lună mai târziu, în februarie.

Când am plecat de la Institutul Francez, pe trotuarul care mă readucea spre Piața Romană am simțit un surâs complice și o umbră de părere de rău: Sărut-mâna! S-a terminat deja conferința de presă, domnișoară? Un domn cu un zâmbet cald și care, în ciuda întârzierii de nerecuperat, a intrat pentru a cere informații și pentru a se încărca măcar puțin cu atmosfera care prevestește ediția a XXII-a a Festivalului Internațional George Enescu. Acum comunitatea se întregise.

sursa foto: 1 , 2