Adolescența – un drum către maturitate, o călătorie spre sine, sau o luptă cu ceilalți din jur?
Zilnic, fiecare adolescent este provocat să ducă o luptă cu etichetele, concepțiile și criticile din partea celorlalți. Născuți într-un secol al vitezei, adolescenții de azi au privilegiul de a purta magia în propriile mâini și șansa de a-și îndeplini mai ușor visele. Această perioadă de dezvoltare umană este poate cea mai importantă călătorie pe care viața ne-o oferă spre a ne privi sinele, dar mai ales pentru a ne privi sinele în relațiile cu ceilalți. Copiii, adolescenții, părinții și familia contemporană au nevoie de o educație la nivel parental, pentru a se putea dezvolta armonios în concordanță cu nevoile lor. Statutul, rolul și atribuțiile parentale reprezintă provocări contemporane. Dinamismul societății actuale generează în viața părinților și în cadrul familiei schimbări care justifică necesitatea dezvoltării unor programe de informare destinate educației parentale. Unicitatea fiecărui adult, caracteristicile rolului patern, respectiv matern, istoricul familial al fiecăruia dintre părinți, stilul educațional propriu, atitudinile, valorile și principiile personale se vor concretiza în ceea ce definim ca fiind „părintele bun” sau „părintele rău“.
Părinții nu mai sunt părinții ideali, fiindcă nu mai au energie suficientă. Între starea de sănătate fizică și cea emoțională se află o legătură care nu se poate rupe. (Olivia Steer)
Ca părinte este important să dai sens vieţii tale, deoarece te va ajuta să ai relaţii flexibile şi să fii în empatie emoţională cu copiii tăi. Integrând istoria ta personală, vei putea să oferi tipul de experienţe care ajută copiii să dea sens propriilor vieţi. (Dr. Daniel J. Siegel)
Dr. Daniel J. Siegel este specialist în educaţie şi psihiatrie, profesor la Universitatea din California, director al centrului de cercetare Mindful Awareness din cadrul aceleiaşi universităţi şi director executiv al centrului educaţional Mindsight Institute. Este tatăl a doi copii trecuţi de adolescenţă şi autor al mai multor lucrări celebre adresate părinţilor şi specialiştilor.
Prin intermediul conferinţelor şi atelierelor pe care le susţine, Dr. Daniel J. Siegel întâlneşte frecvent părinţi şi tineri din toată lumea, fiind unul dintre cei mai influenţi experţi în sănătate relaţională din lume.
Lucrările sale, Vâltoarea minții în adolescenţă şi Parentaj sensibil și inteligent, sunt volume care anunţă în avanpremieră şi conferinţa care va fi susţinută de autor în Bucureşti la sfârşitul lunii septembrie 2014, alături de două ateliere de excepție. Invitații lansării de pe 17 septembrie au fost specialiști în psihologia copilului și a familiei, oameni din media și părinți: Gaspar Gyorgy (psihoterapeut), Otilia Mantelers (trainer de playful parenting), Liviu Macoveiciuc (tată blogger), Sanda Watt (redactor Editura Herald), Olivia Steer (om de televiziune).
Atmosferă relaxantă, scâncete de bebeluși, bună-dispoziție și oameni pregătiți să ne ofere nu lecții de parentaj, ci lecții de viață despre noi toți, raportându-se la umanul din fiecare. Cam așa am simțit eu seara de miercuri, petrecută la Librăria Bastilia. Speakerii invitați și-au prezentat propriile perspective cu privire la conținutul celor două cărți, astfel încât fiecare a reușit să trateze subiectul raportându-l la experiențele personale. Din perspectiva statutului parental, fiecare invitat a pledat pentru necesitatea lecturării celor două cărți. Indiferent de vârstă, cărțile ne oferă posibilitatea de a ne (re)descoperi copilul interior.
Copilul interior rămâne în continuare în noi, însă acesta e activat de copiii noștri. În noi există un copil îngropat, până în momentul în care devenim părinți. Atunci renaște. Cartea ne oferă posibilitatea de a înțelege pe ce buton trebuie să apăsăm, în anumite momente. (Otilia Mantelers)
Acestea încearcă să aducă părinților și familiei în general îmbunătățiri în relația cu copiii, dându-ne totodată fiecăruia ocazia de introspecție. Racordarea la prezent, în raportul părinte-copil/adolescent, este primul pas spre dezvoltarea unei relații sănătoase. Cărțile lui Daniel J. Siegel nu sunt scrise pentru un anumit public țintă, miza lor bazându-se pe ideea de a schimba cumva lumea, de a fi mai buni.
Dacă eu ca părinte îmi pot controla emoțiile, atunci mă pot bucura de adolescentul meu. (Liviu Macoveiciuc)
Am fost plăcut impresionată de afirmația făcută de Olivia Steer, privind importanța recunoașterii propriilor dureri, pentru a putea remedia situațiile conflictuale dintre părinte și adolescent.
De fiecare dată când mă doare ceva în exterior, trebuie să mă întorc în interior și să văd ce s-a activat în mine. Momentul prezent îmi dă posibilitatea de a vindeca ceva lezat în trecut. (Olivia Steer)
Într-un secol în care informația ne este arma principală prin care putem ataca lumea, dincolo de concepții și orgolii conform cărora eu știu ce e mai bine pentru copilul meu, nu mă învață nimeni cum să îmi cresc copilul, părinții au nevoie de cunoaștere. Cunoașterea de sine reprezintă primul pas în procesul relațional cu adolescenții.
Trebuie să înțelegem că nevoile adolescenților se schimbă. Trebuie să ne bucurăm de această perioadă. Cărțile sunt un bun reminder pentru noi toți. Trebuie să înțelegem că adolescenții nu au o problemă cu hormonii, ci structura creierului este cea care se schimbă. (Gaspar Gyorgy)
În Vâltoarea minții se învârt multe idei noi pe care le putem împărtăși de o manieră constructivă prin explorări creative și prin căutarea noului în adolescență, însă putem aluneca, la fel de ușor, într-un alt tip de vâltoare a minții în care pierdem controlul și echilibrul, iar emoțiile acționează ca un tsunami de sentimente copleșitoare. În acele momente, ne umplem nu numai de exaltare mentală, ci și de confuzie. În adolescenta, trecem prin ambele tipuri de valtori ale mintii. Pe scurt, modificarile cerebrale din adolescență prezintă atât riscuri, cât și oportunități. Modul în care navigăm pe apele adolescenței, ca tineri aflați în această călătorie sau ca adulți însoțitori, poate îndrepta corabia care este viața noastră către locuri periculoase sau către aventuri palpitante. Decizia ne aparține. (Vâltoarea minții de Dr. Daniel J. Siegel)
sursa foto: (c) Cristian Verzea