Totul a pornit de la o șoaptă, sunetele create de un flaut pierdut în afara timpului, cu care începe Rapsodia nr. 1 în A major de George Enescu. Pe data de 6 septembrie s-a dat startul Concursului Internațional George Enescu, prin acest concert de deschidere a ediției a XIV-a. A fost o seară fermecătoare, reunind tineri muzicieni din diferite părți ale lumii cu un public precum o familie mare, unită în tradiția festivalului.

Programul a constat în trei părți, având ca dirijori trei laureați ai Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales (Li Haoran, Donka Miteva, Jiao Yang), care au condus Filarmonica George Enescu din București. Întâi am ascultat George Enescu, cu Rapsodia nr. 1, apoi Felix Mendelssohn-Bartholdy, cu Concertul pentru vioară şi orchestră în mi minor, op.64, avându-l solist pe Alexandru Tomescu (câștigător al ediției din 1999), iar la final Edvard Grieg, Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 16, alături depianistul Amir Tebenikhin (câștigător al ediției din 2009).

Cele trei mari opere, ascultate în sala Studio a Ateneului, cu participarea acestor tineri promițători ai istoriei muzicale, m-au făcut să tresar din nostalgia care însoțește, anual, venirea toamnei. De anul trecut, de când urmăresc îndeaproape festivalul, septembrie vine cu un farmec nou, cu o stare de putere și, totodată, cu o ușurătate a ființei pe care doar arta ți-o poate oferi. Un altfel de gust, miros și, mai presus de toate, auz cuprinde toamna fiecăruia dintre cei ce iubesc festivul și pe cel sub auspiciile căruia stă acesta – George Enescu.

Amintesc că acest concurs se desfășoară între 6 și 27 septembrie, în 2 locuri, Ateneul Român și Universitatea de Muzică din București, și este o uriașă șansă de afirmare pentru tinerii muzicieni ai lumii, care concurează la următoarele secțiuni: vioară, violoncel, pian și compoziție. Între personalitățile prezente la Concurs, se numără Pierre Amoyal, Florin Croitoru, Mikhail Hubert Stuppner, Zygmunt Krauze, Wolfgang Manz, Mihaela Martin, Jean-Claude Pennetier.

Așadar, să urmărim împreună Concursul, care va transforma Bucureștiul într-o oază a muzicii bune, primind oameni îndrăgostiți de festival din toată lumea și afirmând următorii mari muzicieni!

sursa foto