Oscar Wilde. Simpla mențiune a acestui nume stârnește gânduri și reacții contradictorii. Interesul față de opera, cât și față de viața personală a scriitorului englez s-a concretizat, de-a lungul timpului, în zeci, poate mii de articole, lucrări de specialitate, cărți, ecranizări. Ei bine, într-o seară deosebit de agreabilă de miercuri, 23 iulie, la Librăria Humanitas Cișmigiu, acest interes s-a deplasat înspre figura ce i-a stat alături. Soția sa, Constance, născută Lloyd, este subiectul unei fascinante biografii redactate de Franny Moyle, intitulată Constance. Tragica şi scandaloasa viaţă a doamnei Oscar Wilde. Sandra Ecobescu, preşedinte al Fundaţiei Calea Victoriei, Alexandra Rusu, editor Booktopia.ro, Andreea Răsuceanu, critic literar, şi Radu Paraschivescu, scriitor, ne-au dezvăluit, pas cu pas, povestea vieții lui Constance Wilde, în cadrul unui eveniment denumit, cum altfel, Teatime&Tales, o după amiază cu ceai englezesc şi povești londoneze.

Trasând reperele majore ale epocii în care această figură feminină a trăit, au fost dezvăluite contrastele deosebit de puternice ale acelui fin de siècle: în plan social și cultural, decadentismul atinsese cote înalte în cercurile engleze selecte, iar pe scena politică, liberalismul și socialismul se confruntau în mod fățiș. Undeva însă, într-un plan îndepărtat, femeile începeau o luptă timidă, dar sigură pentru emancipare. Constance, „omul complet”, se încadra în această ultimă categorie, prin capacitățile intelectuale superioare și activitățile variate pe care le avea atât în domeniul publicistic și artistic, dar și ca membră fondatoare a societății oculte “Golden Dawn”. Deși în esență tragică, scurta viață a acesteia, de numai 39 de ani, a fost una înfloritoare, luminoasă, trăită în virtutea propriilor legi. Acest elan i-a fost însă curmat în fatidicul an 1895, când derapajele homosexuale ale soțului sunt făcute publice, iar Constance este nevoită să ia calea exilului, alături de cei doi fii avuți cu Oscar, Cyril și Vyvyan.

Alura unei doamne a înaltei societăți, zugrăvită parcă de maeștrii Quattrocentoului italian, rochiile de poveste, creații proprii, ce aminteau de Antichitate și Ev Mediu, care șocau și deopotrivă emoționau, și-au găsit echivalentul într-o prezentare inedită a unor picturi ale artiștilor prerafaeliți (Dante Gabriel Rossetti, William Waterhouse, Frank Dicksee) și au oferit publicului o idee asupra ținutelor prin care doamna Wilde țesea o întreagă poveste în jurul său. Deseori, soțul o completa, alegând, la rândul său, articole vestimentare neobișnuite, cum ar fi cape sau pantaloni mulați pe picior, confecționate din materiale fine precum catifeaua ori mătasea, fiind considerat un veritabil exponent al stilului Dandy. Cei doi creau o simfonie cromatică, inedită și totodată armonioasă, realizată în baza unei filosofii vestimentare încadrată curentului estetist. Pasaje care surprind reacțiile celor din jur la vederea cuplului, dar și momente frumoase și deopotrivă umoristice din căsnicia lor ne-au fost lecturate de către doamnele Ecobescu și Rusu.

Conform celor implicați în dezbatere, meritul cel mai de preț al lui Franny Moyle este, dincolo de munca asiduă de cercetare, îndepărtarea de stilul tehnic, sobru și impersonal al unei biografii clasice. Vocea auctorială, deși obiectivă, manifestă o anume empatie și admirație pentru voința și rezistența lui Constance în fața celor îndurate spre sfârșitul vieții. Cu vivacitate și dinamism, autoarea evocă un spațiu eclectic, reconstituit deosebit de fidel: Londra, cu balurile și evenimentele mondene somptuoase, cu o populație excedentară, problema reală a fenomenului prostituției, cât și corsetul fizic și psihic ce apăsa figura feminină. Constance, ca membră în “Societatea Hainelor Raționale”, sub influența modei prerafaelite, dar și a orientalismului, refuza purtarea corsetului ori a rochiilor victoriene deosebit de incomode și milita pentru drepturile femeilor de a exercita profesii liberale.

Volumul, apărut la editura Humanitas, în colecția Convorbiri. Corespondenţă. Portrete, este, în esență, o biografie cu un mecanism de roman, atrage prin caracterul sincretic, autenticitatea imaginilor și a întâmplărilor, și reușește să surprindă viața în toate aspectele. Pentru a concluziona și a realiza o ultimă paralelă cu universul boem al soților Wilde, doamna Răsuceanu a amintit de o expoziție a prestigiosului Musée d’Orsay, Beauté, morale et volupté dans l’Angleterre d’Oscar Wilde, iar seara s-a încheiat, în mod adecvat, cu o invitație la ceai.

O călătorie minunată, prin viața unei doamne de poveste. Soție, mamă, scriitoare, artistă, activistă, spiritul lui Constance a părut deosebit de viu și a căpătat o aură aparte, transmițându-ne din carisma și puterea ce a fascinat Londra vremii sale.

Titlu: Constance. Tragica şi scandaloasa viaţă a doamnei Oscar Wilde
Autor: Franny Moyle
Editură: Humanitas
Colecție: Convorbiri. Corespondenţă. Portrete
An: 2014
Traducător: Cristina Jinga
Pagini: 400

sursa foto

***

Beatrice Negoiță este studentă în anul I la secția Istorie a Facultății de Istorie, Universitatea din București. Cu o dragoste și afinitate emoțională față de studiul trecutului ce depășesc granița realității, dorința nestăvilită de a călători și de a-și extinde continuu orizontul cultural, fascinație pentru artă și frumos, iubitoare a muzicii de calitate, interesată de descoperirea fațetelor ascunse ale lucrurilor. Se visează ținând cursuri și prelegeri în fața unor amfiteatre pline, publicându-și rezultatele cercetărilor asidue și ocupându-și (puținul) timp liber cu lectura, fotografia, studierea tehnicilor inedite de machiaj și… gătitul. Este de părere că acolo unde există ambiție, pasiune și voință de neclintit, visele pot deveni realitate.