Deschizând cartea Oamenii Evului Mediu mi-am dat seama că am pătruns pe un tărâm nou și percepția mea despre istoria acelei perioade a început să se schimbe chiar de la prima pagină.

Concepţia generală privind Evul Mediu cuprinde cavaleri, seniorie, feudalism sau călugări, însă rareori ne îndreptăm gândurile către oamenii simpli ai vremii; oameni care seamănă foarte mult cu noi chiar dacă acest lucru ar părea ciudat. Omul care trăia acum o mie de ani avea speranțe, aspirații, griji și temeri asemănătoare cu ale omului modern. Ne separă doar nuanțele.

Fie că vorbim despre evoluția științei, despre modernizarea tehnologiei sau despre economie, acestea par să fie doar niște aspecte superficiale. Viața cotidiană este bulversată de noile concepții despre timp, clipe, viteză sau spațiu. Încercăm să programăm activitățile în funcție de timp; ne construim visele și ne proiectăm iluzii cu cea mai mare viteză; toate acestea sunt indiscutabile, însă nu esențiale. Oricât de surprinzător ar părea, viața omului medieval are puncte de legătură cu viața omului modern, întrucât și atunci oamenii duceau grija meseriei sau a banilor, se îngrijorau că aveau multe de făcut și puțin timp la dispoziție, aveau probleme în dragoste, petreceau și se gândeau la ziua de mâine.

oamenii evului mediu istoria altfel a evului mediuAceastă imagine a omului din Evul Mediu a fost conturată în cartea Oamenii Evului Mediu, lucrarea aparținându-i lui Robert Fossier, istoric francez, și fiind publicată în anul 2011 la editura Artemis. Cartea atrage atenția prin faptul că nu prezintă o descriere obișnuită a societății Evului Mediu, nu detaliază istoria culturală ori artistică și nici domeniul economic, ci evidențiază aspectele mai puțin cunoscute de noi. Atinge acele subiecte care au fost ignorate de-a lungul timpului sau cărora nu li s-a acordat o mare atenție. Pe lângă episcopi, cavaleri, călugări sau seniori, în acele timpuri existau și oameni simpli, femei, copii sau sărmani. Descrie și activitățile maselor, nu doar celor cu titluri.

Lucrarea Oamenii Evului Mediu surprinde printr-o simplitate care captivează; prin stilul laconic, dar care atrage atenția. Cartea este accesibilă și transpune într-un mod concis evenimentele, faptele și trăirile oamenilor obișnuiți. Intrigă prin faptul că înainte de a începe lectura titlul pare lipsit de acțiune, însă după primele pagini pătrunzi într-un univers care te va fascina.

I am persuaded that medieval man is us. (Robert Fossier)

Am putea fi destul de tentați să spunem că suntem altfel și că cei dinaintea noastră nu au trecut prin ce trecem noi; ei au trăit, au văzut și au simțit, desigur, într-un alt mod și cu o altă intensitate, însă plecând de la aceleași puncte. Citind această carte, descoperi idei, păreri ce pot fi considerate provocatoare și care pot pune la încercare anumite certitudini pe care le aveai.

Să încetăm, prin urmare, a ne contempla cu încântare, așa cum o facem de mii de ani, sexul femeisc îndeosebi. Să spunem franc că omul este o ființă urâtă și slabă. Desigur, vom putea pune oarece grație pe seama unor curbe sau rotunjimi, cel puțin după criteriile noastre de frumusețe, firește. Însă câte elemente ale corpului dizgrațioase, ba chiar ridicole există: picioarele noastre și degetele lor inutile, urechile zbârcite și țepene, capul prea mic față de restul corpului! Simplă chestiune de estetică?

În cele două mari capitole: Omul și lumea şi Omul în sine, se face o descriere amănunțită atât a omului care trăiește, simte, iubește, cât și a animalelor, naturii și a tuturor elementelor care îl înconjoară. Pe lângă activitățile zilnice, printre care regăsim masa și munca, oamenii Evului Mediu se preocupau și de partea spirituală, credință și propria salvare, respectau obiceiurile, jocurile, ordinea și ordinele. Un aspect ce mi-a atras atenția pe parcursul acestei lucrări este imaginea femeii în Evul Mediu. Spre deosebire de alte lucrări, unde femeile nu își găsesc locul, deoarece au cuvântul, dar nu pana, în acest volum se zugrăvește locul și rolul acestora. Unde erau femeile? La un barbat din doi. Părerile intrigă sau neliniștesc, însă este imaginea femeii prezentată fățiş. Eforturile femeilor și activitățile lor le depășeau pe cele ale bărbaților:

[…] focul și hrana, cuptorul și moara, apa din puț și ajutorul la recolte, torsul și cusutul, împletitul şi țesutul, tunsul și periatul. Tot femeia era cea care gestiona bunurile, domina industria de prelucrare a pielii și stofelor. Femeile triau, socoteau, vindeau. Imaginile ne-o arată ținând o prăvălie de mercerize, o pantofărie, dar și măcelării sau băcănii.

Așadar, există egalitate între femei și bărbați numai că acasă la ea, femeia era stăpână; afară, fără a fi servitoare sau auxiliar, ea rămânea sub dominația bărbatului. O carte care te incită și care are ca scop să detroneze erorile și laitmotivele ce însoțesc termenul medieval. O istorie altfel, a oamenilor simpli, a trăirilor și a vremii. O carte care poate zdruncina și distruge propriile convingeri, care te face să reflectezi asupra lucrurilor și care te face să simți că omul actual nu este chiar centrul universului, existând ciclicitate, lucruri care altora li s-au întâmplat deja.

Titlu: Oamenii Evului Mediu
Autor: Robert Fossier
Editură: Artemis
Colecție: Istorie Universală
An: 2011
Pagini: 368

surse foto: 1, 2