Am descoperit Festivalul George Enescu acum vreo zece ani. Eram în școala primară și mama mea încerca să mă facă să înțeleg că nu poți să cânți bine decât dacă urmărești și interpretarea altora. Așa a intrat Enescu în familia mea și de atunci l-am părăsit doar pentru a-l regăsi mai bogat și mai plin de inspirație la fiecare ediție. La un moment dat chiar mi-am dorit să ajung și eu în concurs, însă dorința nu seamănă mereu cu realitatea și, deși eram destul de ambițioasă și bună în domeniul acesta, nu am avut suficientă răbdare să muncesc să ajung acolo. Totuși, Festivalul și Concursul George Enescu a rămas acolo, iar astăzi pot scrie despre acest eveniment, despre magia și spiritul artistic pe care acesta îl răspândește.

Numărăm împreună zilele până la deschiderea Concursului Enescu: au mai rămas doar 9, însă acestea vor trece mai repede deoarece șapte artiști recunoscuți în lumea muzicii clasice internaționale vorbesc în premieră despre cum câștigarea Concursului Enescu a fost o deschidere de drum pentru cariera lor. Primul din această serie unică este violonistul Alexandru Tomescu, un artist talentat și cu viziune.

Un om. O vioară. Aceste două coordonate sunt suficiente pentru a crea un Univers. Iar când omul este Alexandru Tomescu, iar vioara este un Stradivarius, se naşte un Univers locuit de creaturi sonore fascinante care se desprind din culoare şi densitate sonoră, toate menite să subjuge publicul aflat în sală.[1]

Construit ca o prelungire firească a Festivalului „George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România și un adevărat brand cultural de țară, Concursul Internațional „George Enescu” readuce în spațiul public valorile în care credea însuși George Enescu, singurul compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural universal: generozitatea, creativitatea și orginalitatea. La ediția de anul acesta, desfășurată în perioada 6-27 septembrie, peste 200 de candidați din 5 continente s-au înscris la secțiunile pian, vioară, violoncel și compoziție, numărul acestora crescând de la o ediție la alta.

A participa și, mai ales, a câștiga un concurs internațional de mare anvergură, cum este Concursul „George Enescu”, poate fi una dintre modalitățile de a accede pe piața profesionistă a concertelor, de a avea o deschidere foarte importantă, nu doar în România, ci și pe plan internațional. Eu însumi am făcut acest pas în urmă cu aproape 15 ani. 

Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluţie în modul în care este percepută muzica clasică în România, graţie unor proiecte unicat. A concertat pe cele mai mari scene ale lumii, dar şi în oraşe româneşti unde nu există stagiuni permanente de muzică clasică. Şi-a pus talentul în susţinerea unor cauze sociale, cântând pentru nevăzători, copii hipoacuzici, pentru natură sau case de patrimoniu.

Într-o serie unică de interviuri, șapte artiști recunoscuți în lumea muzicii clasice internaționale vorbesc în premieră despre cum câștigarea Concursului Enescu a fost o deschidere de drum pentru cariera lor și spun de ce România contează! [veți găsi aceste interviuri pe site-ul festivalenescu.ro și pe canalul de youtube al festivalului]

Alexandru Tomescu și pianistul Amir Tebenikhin (un alt laureat al Concursului Enescu, ediția 2009) vor deschide această ediție a Concursului într-o Gală Extraordinară, care va avea pe 6 septembrie la Ateneul Român, de la ora 19.00.

Ca la fiecare ediție, mă voi lăsa surprinsă de talentul și spiritul competitiv al participanților la Concurs, în încercarea de a ghici virtuozitatea cărui tânăr va impresiona juriul și publicul deopotrivă. Odată primii pași făcuți, prin intermediul Concursului „George Enescu”, nu poate urma altceva decât recunoașterea talentului pe marile scene ale lumii și de către marii maeștrii ai muzicii clasice.


[1] Biografie disponibilă pe site-ul oficial al violonistului Alexandru Tomescu