Chimamanda Ngozi Adichie mi-a atras atenţia după ce am citit un roman scris de aceasta, Jumătate de soare galben. Căutând mai multe informații despre scriitoare, am dat peste discursul de la TEDxEuston Londra din anul 2013. Dintre numeroasele conferinţe la care a luat parte şi interviuri pe care le-a dat, cea care m-a făcut să citesc şi să aprofundez subiectul legat de feminism şi ce presupune acesta a fost expunerea din cadrul acestei conferinţe.

Prima dată când l-am auzit mi s-a părut interesant. Știam deja că Beyoncé inserase o parte din ceea ce spusese Chimamanda într-o melodie a sa, Flawless.

We teach girls to shrink themselves, to make themselves smaller. We say to girls, You can have ambition, but not too much. You should aim to be successful, but not too successful. Otherwise you will threaten the man. Because I am female, I am expected to aspire to marriage. I am expected to make my life choices always keeping in mind that marriage is the most important. Now marriage can be a source of joy and love and mutual support. But why do we teach girls to aspire to marriage and we don’t teach boys the same? We raise girls to see each other as competitors – not for jobs or for accomplishments, which I think can be a good thing, but for the attention of men. We teach girls that they cannot be sexual beings in the way that boys are. Feminist: the person who believes in the social, political and economic equality of the sexes.

A doua oară când l-am ascultat, pentru a avea o imagine şi mai bună asupra a ceea ce a spus autoarea, mi-am dat seama că nu expune doar situaţia femeii din Nigeria, ci în general situaţia femeilor de peste tot, chiar şi a celor din România. Două exemple  mi-au atras atenția cu precădere, unul fiind precizat în prima parte a conferinței: ceea ce este evident pentru mine nu înseamnă că este evident pentru toţi. Iar al doilea exemplu, ce se întâmpla în familia nigeriană cu aceea fetiță și fratele său, la fel s-a petrecut și în situația mea. Mai precis, nu de puţine ori, fiind la masă, indiferent de ceea ce făceam, mama îmi zicea să mă duc să-i pun de mâncare fratelui meu, venit acasă, în condiţiile în care era perfect capabil să se servească şi singur. Discursul mi-a întărit astfel convingerea că nu mă confrunt doar eu cu situații în genul acesta, ci și alte femei.

De ce femeile deștepte nu ar iubi moda? Deşi lumea te judecă după felul în care arăţi şi te îmbraci, iar unele femei s-ar putea să se simtă jignite din cauza aceasta, să considere lipsă de respect, inegalitate, sexism, câteodată poate că acest lucru nu e atât de superficial pe cât am fi tentați să credem, deoarece hainele reflectă personalitatea. Cred că multe femei poartă tocuri şi rochii nu pentru a face alte femei invidioase, ci pentru ele, pentru a se simţi bine în propria piele, pentru că se respectă şi aşa doresc ele. Ceea ce dă dovadă de curaj: să te îmbraci aşa cum vrei, dar totodată adecvat fiecărei împrejurări în parte. Deşi avem mai multe drepturi şi putem vota, situaţia nu e mai uşoară ca acum 100 de ani. Anumite stereotipuri nu s-au schimbat. Egalitatea nu ține de fizic. Noi, femeile, ne-am câștigat dreptul de a munci cot la cot cu bărbații, dar s-au păstrat și cerințele femeii-mamă-soție-casnică, creându-se astfel o discrepanță, un dezechilibru. Iar feminismul se concentrează pe dreptul femeii de a alege ceea ce vrea, fie că aceasta înseamnă să fie președinte sau mamă sau ambele. Chimamanda crede că persoanele care în ziua de azi au cele mai mari şanse să conducă trebuie să posede anumite calităţi, printre care creativitatea, inteligenţa, inovaţia. Dar aceste atribute nu sunt generate de hormoni, aşa că pot fi atât calităţi pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Autoarea mai afirmă că, deşi noi am evoluat, noţiunea de gen încă nu s-a schimbat prea mult. În România şi în Europa, a merge singură într-un hotel, restaurant, pub este în general ceva normal, dar în Nigeria o femeie trebuie să fie însoţită de un bărbat, iar chelnerii îi salută doar pe aceștia. Societatea nigeriană își învaţă poporul că bărbaţii sunt mai importanţi decât femeile. Te-ai aştepta ca acest lucru să fie normal pentru ţările musulmane, dar astfel de situații în care femeia este considerată inferioară bărbatului se întâlnesc și în alte locuri considerate totuși mai evoluate.

Pe parcursul discursului, Chimamanda mai aduce în discuţie şi alte aspecte cu care se confrunta femeile din societatea de azi, între care presiuni privind căsătoria, faptul că femeile acceptă compromisuri mult mai uşor decât o fac bărbaţii, renunţarea la carieră pentru familie.

Aşa cum este evidenţiat în prelegerea făcută de Chimamanda, creşterea fetelor şi a băieţilor trebuie axată pe abilităţile fiecăruia şi nu pe gen, trebuie să ne schimbăm mentalitatea, concepţiile, atitudinea şi să preţuim ceea ce credem noi ca ființe individuale, nu definite de aspect.

sursa foto