Ziua Europei este sărbătorită fie pe 5 mai (înființarea Consiliului Europei în 1949), fie câteva zile mai târziu, pe 9 mai (Declarația Schuman, semnată în 1950, care a dus la crearea Comunității Economice a Cărbunelui și Oțelului, una dintre organizațiile ce au stat la baza fondării Uniunii Europene).

Ziua Europei, indiferent când este celebrată, reprezintă un simbol european menit să promoveze pacea și unitatea în rândul europenilor, principii fundamentale ale UE.

Așa cum de spiritul românesc străbun ne amintim de Ziua Națională, așa încercăm să deslușim sensul Uniunii Europene atunci când marcăm ziua de 9 Mai. Diverse manifestări cultural-artistice și civice au loc în această perioadă, dar așa cum ziua de 1 Decembrie a ajuns să se reducă doar la o paradă militară și eventual la câteva porții calde de mâncare, și Ziua Europei va ajunge să se rezume la stegulețe și concerte. Ce înseamnă însă Uniunea Europeană? Care este semnificația ei mai profundă, dincolo de orice simbolism, care vine doar să întărească identificarea cetățenilor?

harta ue steaguri ziua uePentru mine, Uniunea Europeană reprezintă o familie mare, pe care încă o descopăr, atât la nivel interpersonal, cât și profesional. Esența ei mi se pare că rezidă în capacitatea de a aduce atâtea culturi diferite împreună pentru un singur scop – depășirea diferențelor pentru a menține pacea pe continent. Armonizarea nu se realizează numai la nivel legislativ și politic, ci și în mentalități și identități, astfel că ajungem să fim mult mai apropiați din punct de vedere al modelului cultural de tineri din alte colțuri ale Uniunii decât de cei cu două generații mai mari.

Simt că aparțin acestei comunități mari atunci când pot călători foarte ușor dintr-o țară în alta, când pot accesa programe educaționale peste graniță, când pot să obțin finanțare nerambursabilă pentru a-mi sprijini comunitatea locală. Încerc să ofer la rândul meu mai mult Uniunii, încerc să învăț pentru a putea contribui la îmbunătățirea situației. Unii m-ar putea considera o idealistă, dar crezul meu este că dacă nu te implici, nu ai cum să produci schimbarea pe care ți-o dorești, așa cum spunea și Ghandi.

Oricât de eurosceptic ai fi, tot nu poți să contești valoarea adăugată pe care Uniunea Europeană o produce pentru fiecare dintre noi. Rezultatele depind însă și de implicarea statelor, astfel că dacă România nu se compară cu Franța sau chiar Polonia, este în totalitate vina noastră – a cetățenilor care continuăm să alegem politicieni pe baza pomenilor electorale și a elitei politice care nu știe să negocieze. Alegerile europarlamentare de pe 25 mai pot fi o bună ocazie prin care fiecare dintre noi poate arăta că vocea sa contează cu adevărat și la nivelul Uniunii Europene.

surse foto: 1, 2