Workshop CSC – Cum scriem cultura?

Cum scriem culturaCercul de Societate și Cultură din cadrul Facultății de Istorie continuă seria de workshopuri cu teme de interes pentru studenții științelor sociale. Încercăm să alternăm discuțiile interdisciplinare cu întâlnirile de dezvoltare personală și profesională, iar pentru a doua întâlnire din serie vă propunem o discuție despre cum se scrie cultura. Atelierul este susținut de scriitoarea Ana Mănescu, editor șef al site-ului societatesicultura.ro, și va avea loc luni, 14 aprilie, de la ora 14.00 în Facultatea de Istorie. Pentru înscrieri, vă rugăm să ne scrieți un email la delia@societatesicultura.ro până vineri, 11 aprilie (nume, prenume, facultate, an de studiu, secție).

Jurnalismul cultural nu este critică de specialitate. Nu este discuție liberă cu prietenii. Nu este literatură. Jurnalismul cultural este un melanj între cele de mai sus. Aparatul critic se întâlnește cu subiectivitatea și cu creativitatea pentru a reda atmosfera din jurul unui eveniment cultural. Fie că este vorba de literatură, muzică, film, artă, istorie, sociologie sau alte domenii conexe, există câteva elemente importante pentru a scrie un articol echilibrat. Emoția, atmosfera, analiza, structura, stilul, informațiile, editarea, comunicarea sunt o parte dintre cuvintele-cheie ale jurnalismlui cultural de calitate.

Ce este și ce nu este jurnalismul cultural? Cum ne putem folosi de scrierea creativă în acest domeniu? Cum să trecem peste blocaj? Cât de importantă este editarea în acest proces? Dar promovarea? Dar aspectul? Cum îi putem crește vizibilitatea? Acestea sunt o parte dintre întrebările pe baza cărora vom discuta în cadrul părții teoretice a Workshopului CSC „Cum Scriem Cultura”.

Întrucât scrierea creativă nu se poate învăța și aplica pe loc, atelierul se va încheia cu sugestii de exerciții și reguli orientative. Cei interesați vor lucra câteva săptămâni în jurul unei idei pe care până la atelier nu au reușit să o transforme într-un articol, urmând să discutăm pe baza textelor în cadrul unei întâlniri ulterioare. Astfel, partea practică va avea două componente – scrierea (pe cont propriu) și editul (în echipă). Cele două ateliere au scopul de a trece prin toți pașii necesari redactării și promovării unui articol despre cultură. Vom discuta teoria și veți învăța cum să o mulați pe propria voastră voce.

Împreună, vom afla nu numai Cum Scriem Cultura, ci și cum simțim cultura.  

Ana Mănescu este absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București și studiază Relații Internaționale și Studii Europene la Facultatea de Istorie, Universitatea București, fiind fascinată de efectele istoriei asupra culturii, de zona europeană și de Războiul Rece. În perioada 2008-2010 a fost voluntar în cadrul mai multor evenimente organizate de Muzeul Național de Istorie a României, între care Noaptea Muzeelor 2009. Este pasionată de muzică, limbi străine și povești, pe care le caută în filme, seriale, cărți și oameni. Iubește jurnalismul cultural și scrie pentru mai multe site-uri de specialitate, fiind interesată și de domeniul editorial. Citește mult, în special literatură speculativă și contemporană. A publicat proză în reviste online și la începutul anului 2014 și-a lansat romanul de debut, alter.ego., la editura Herg Benet.

Primul workshop din serie a fost susținut de drd. Radu Stoica și a avut ca temă Povara trecutului: Scurtă istorie a violenței în colonii. Cronica evenimentului a fost scrisă de Eduard PopaȘocul cultural – povara istoriei. De la azteci la afroamericani și… Na’vi.