Săptămâna 31 martie – 4 aprilie a fost una plină, intensă și foarte productivă pentru toți cei care au participat la workshopurile din Zilele Educative, organizate de echipa de furnicuțe din spatele Volunteers Fest, eveniment pe care am ales să îl promovăm și noi. Având drept motto celebrul îndemn al lui Mahatma Ghandi, fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume, Volunteers Fest se află deja la cea de-a doua ediție, fiind primul festival din România dedicat în totalitate voluntarilor. Ideea a luat naștere la inițiativa membrilor din Brigada de voluntari, care doreau o modalitate de a recompensa munca făcută cu drag de către cei care nu așteptă recompense materiale în schimb.

Zilele Educative ce tocmai s-au încheiat au fost gândite ca o serie de workshopuri diversificate, din care fiecare participant a avut posibilitatea să aleagă și să extragă toate informațiile necesare lui. Toate activitățile s-au desfășurat într-un cadru intim și confortabil, asigurat de Casa Brătianu, aflată pe Strada Doamnei, nr. 9.

Odată ajunsă la locul de întâlnire, am fost întâmpinată de zâmbetele largi ale organizatorilor. Aici am întâlnit oameni entuziaști, curioși, plini de viață și cu inițiativă, genul de oameni care fac lucrurile să se întâmple, care au vise, obiective și care luptă pentru ele în fiecare zi. Am văzut pasiunea în ochii lor, am simțit dorința lor de a acumula cunoștințe noi și utile și am descoperit curiozitatea care i-a îndemnat să vină la un astfel de eveniment. Astfel, fie că a fost vorba de cei din organizare, de invitații care au susținut workshopurile sau de cei care erau acolo din curiozitate, era clar că toți cei prezenți sunt, într-un fel sau altul, preocupați de dezvoltarea lor personală sau profesională.

Organizatorii au fost mereu calzi și permanent preocupați ca cei prezenți să primească tot ce au nevoie și să știe că se pot baza pe ei pentru acest lucru. M-a surprins într-un mod plăcut să îi văd pe toți atât de prietenoși cu invitații, deoarece așa mi-am dat seama cât de important a fost pentru ei ca tot evenimentul să iasă bine și lumea să plece de acolo mulțumită. Așa că pot spune cu mâna pe inimă că m-am simțit extraordinar la toate workshopurile la care am participat, mai ales că am plecat de acolo cu o mulțime de informații utile.

Printre momentele care îmi vor rămâne în minte mult timp de acum încolo se numără workshopul de Dezvoltare Personală prin metoda Insights Discovery, susținut de Cristina Ghinescu, care mi-a ajuns la suflet prin căldura cu care trainerul s-a apropiat de participanți și prin faptul că m-a făcut să vreau să aflu cât mai multe detalii despre practica acestei metode.

Metoda Insights Discovery se concentrează pe analiza comportamentului uman, pornind de la teoria lui Hippocrate conform căreia tendințele comportamentale sunt direct influențate de anumite fluide din corpul omenesc. Mai târziu, lucrarea amplă de cercetare a psihologului elvețian Carl G. Jung asupra comportamentului uman a ajuns să stea la baza modelului Insights. Astfel, această metodă se bazează pe diferențierea temperamentelor umane prin patru energii diferite, fiecare asociată cu o culoare: Albastru de gheață (melancolicul), Roșu de foc (colericul), Verde de pământ (flegmaticul) și Galben de soare (sangvinicul). Modelul Insights este folosit la nivel internațional și este recunoscut ca fiind eficient în cunoașterea cât mai profundă a sinelui și a celor apropiați, în înțelegerea modurilor în care oamenii acționează în anumite situații și, mai ales, în alegerea carierei și în dezvoltarea profesională.

De asemenea, nu voi uita momentul practic de la workshopul Antreprenoriat și Leadership, susținut de Raluca Georgescu, în care, alături de Mihaela, Ingrid și Alexandra (fetele din echipa organizatoare), am gândit în perspectivă detaliile evenimentului Volunteers Fest SRL, pentru a putea înțelege mai bine secretele unei afaceri de succes.

Toată săptămâna m-am simțit ca într-un maraton de idei și gânduri, în care am asimilat multe informații utile, teoretice și practice. Toate workshopurile și trainingurile au fost susținute de oameni minunați, care au dovedit că pot fi mentori în adevăratul sens al cuvântului. Temele dezbătute au fost atrăgătoare și interesante, așa că am aflat câteva dintre secretele fundraisingului, am intrat în lumea social media și PR, unde am aflat cum să folosesc rețelele sociale într-un mod mai eficient, am învățat despre dezvoltare personală și profesională prin metoda Insights Discovery, am aflat că e posibil să îmi transform pasiunile în carieră, iar pentru asta am nevoie de un plan, disciplină și mult curaj, am intrat în culisele organizării unor evenimente celebre, cum sunt Festivalul George Enescu și Festivalul B’Estfest și am primit câteva idei ingenioase despre cum să coordonezi o echipă de voluntari și despre cum să  fii un bun lider și, în același timp, să rămâi motivat.

Prin varietatea informaţiilor primite de-a lungul săptămânii, Brigada de Voluntari mi-a demonstrat, dacă mai era nevoie, că membrii lor sunt profesioniști atunci când vine vorba de organizarea de evenimente, chiar dacă la mijloc se află munca voluntară. Sunt convinsă că s-a muncit mult în spatele evenimentului Volunteers Fest, iar rezultatul a fost unul excelent, așa că mă bucur că am făcut alegerea să îmi petrec săptămâna asimilând informații utile.

sursa foto