Festivalul Internațional de Film CINEPOLITICA, aflat la cea de-a treia ediție, aduce în fiecare an filme deosebit de interesante, care prezintă într-un mod surprinzător și, pe de altă parte, foarte atractiv momente din istoria umanității. Programul de anul acesta este unul încărcat, încât, atunci când te uiți peste el, realizezi că va trebui să fii uneori în trei locuri în același timp.

De obicei aleg filmele pe baza poveștii pe care o spun – caut, mă informez, nu prea merg la teatru sau la film fără să știu în mare despre ce e vorba. De data aceasta însă am decis că titlul e mult prea interesant ca să mă documentez înainte: Plot for Peace/Complot pentru Mandela. Titlul era totuși destul de sugestiv, așa că mi-am închipuit că va fi vorba despre eliberarea lui Nelson Mandela, însă nu m-am gândit că toată povestea va gravita în jurul altui personaj. Aceasta a fost pusă sub forma unui documentar, care a cuprins mărturiile numeroșilor actori implicați în „complotul pentru pace”.

Laying cards, that’s my little secret. It resembles the world. It’s much like life itself, you don’t play with the cards you’d wish to have but with the hand you’re dealt. (Jean-Yves Olivier)

Plot-For-PeaceAcestea sunt cuvintele cu care se deschide documentarul, iar ele capătă sens pe măsură ce descoperi secretul din spatele stabilizării parțiale a zonei Africii Australe. Înlăturarea apartheidului nu s-a făcut atât de ușor precum ar crede unii – a fost nevoie de multă diplomație și negociere pentru a se ajunge la un compromis. Și, pe lângă toate acestea, a fost nevoie de un mediator care să aducă la aceeași masă liderii țărilor din sudul Africii, lideri care nu aveau încredere unii în alții, lideri care se temeau că dacă vor ceda în fața oponentului vor fi atacați pe la spate.

O legătură ciudată între regimul de segregare rasială al apartheid-ului, regimul marxist-leninist al Angolei, rebeli angolezi și sud-africani, mediatori congolezi și mozambicani, cu implicarea cubanezilor și a americanilor. Toate acestea au fost aduse laolaltă de comerciantul de cereale de origine algeriană Jean-Yves Olivier. Scopul final era eliberarea lui Mandela și îndepărtarea apartheid-ului, dar drumul a fost unul anevoios, deoarece, după cum spunea unul dintre martori, Olivier realizase că nu putea călători pe axa Est-Vest și de aceea folosea axa Nord-Sud. Astfel, pentru a depăși neîncrederea prezentă în orice acțiune a statelor sudice, monsieur Jacques (cum era cunoscut Olivier în cercurile politice din zonă) face un tur de forță între Angola, Congo, Africa de Sud și Mozambique, pentru a-i convinge pe liderii acestor țări să cadă la o înțelegere.

Protocolul de la Brazzaville care inițiază retragerea trupelor cubaneze de pe teritoriul Angolei și conduce la independența Namibiei, schimbul de prizonieri între Angola și Africa de Sud au fost puse la cale de iscusința unui om de afaceri francez: Jean-Yves Olivier. Imaginile document din arhivele statelor implicate și interviurile cu oficiali ai acelor vremuri spun povestea din spatele istoriei nevăzute într-o manieră atractivă, făcând astfel istoria mult mai ușor de înțeles.

Deși documentarul Plot for Peace lasă voit unele aspecte în umbră, cum ar fi politicile lui Gorbaciov care la rândul lor au contribuit la schimbarea ordinii mondiale, alte elemente ale istoriei ies la iveală într-un mod surprinzător pe măsură ce urmărești cu sufletul la gură desfășurarea evenimentelor. Eliberarea lui Mandela de la finalul proiecției îți stârnește o emoție mai intensă în lumina noilor cunoștințe acumulate pe parcursul acestei vizionări.

surse foto: 1, 2