“The doors of the world are opened to people who can read.”(Gifted Hands)

Suntem ceea ce alții cred că suntem, asta până să înțelegem că nimeni nu știe mai bine decât noi ce putem deveni. Inevitabil, fiecare dintre noi duce în spate o viață întreagă etichetele copilăriei: copil prost, gras, urât, bâlbâit sau timid. Pornim la drum influențați de ceilalți, iar pe parcursul acestuia trebuie să ne luptăm să ne regăsim și să fim ceea suntem de fapt. Fiecare dintre noi are o poveste despre cum a fost și despre cum a luptat să ajungă să fie ceea ce este azi. Fiecare dintre noi poartă amprenta copilăriei, o amprentă care în funcție de context poate distruge, sau poate ridica. Gifted Hands. The Ben Carson Story este o poveste despre încredere și putere, despre călătoria unui copil care avea să ajungă unul dintre cei mai de succes neurochirurgi din lume.

Dincolo de film însă avem o poveste reală. Acțiunea acestuia începe din anul 1987, când doctorul Ben Carson se afla în faţa celei mai mari provocări ale vieţii: operaţia unor gemene siameze, intervenție medicală cu un risc ridicat. În ciuda riscului ca unul dintre copii să moară, Ben acceptă provocarea, însă hotărăște să aștepte 4 luni, timp în care să poată formula un plan de salvare a gemenelor. Momentul în care Dr. Ben începe să se documenteze, căutând în cărțile sale informații privind operația, transpune acțiunea filmului în anul 1961, când acesta avea vârsta de 11 ani. Drumul lui Ben către succes a început datorită credinței unei mame că oricine poate ajunge sus, dacă știe cum să se ridice de jos.

Don’t go around with a long face, expecting something bad to happen. Anticipate good things; watch for them.

Ben, un copil afro-american crescut într-o familie monoparentală, cu o situație școlară deficitară, reprezintă exemplul concret al motto-ului: nu contează cum începi viața, ci contează cum reușești să o continui. Mama lui Ben și a fratelui său, Curtis, începe să facă schimbări în viața celor doi, astfel încât istoria sa personală să nu se repete și asupra copiilor. Aceasta a abandonat școala în clasa a III-a, tocmai de aceea înainte să plece la un spital de boli mintale, pentru un consult, le creează celor doi un program strict în care trebuie să învețe tabla înmulțirii și să renunțe să mai urmărească orice emisiune de la tv. Convinsă fiind că acestea împiedică succesul celor doi copii, le creează celor doi un program strict, cu emisiuni-concurs  de cultură generală. De asemenea, îi obligă să meargă la bibliotecă și să citească minimum două cărți pe săptămână, după care să facă un rezumat. Toate acestea sunt realizate din perspectiva unei mame care nu știe să citească, dar care reușește să ascundă foarte bine acest lucru.

Între timp, transferat la o altă școală, Ben reușește să rămână acaparat în lumea cărților și să exploreze lumea cuvintelor, care mai târziu avea să îl transforme într-un om de succes. Punctul culminant al filmului îl reprezintă scena în care, în urma unui conflict cu un coleg, Ben era pe punctul de a îl ucide. În acel moment, copilul se închide în cameră și se roagă să scape de acest comportament. Devine un elev de top, absolvă cu succes liceul și obține o bursă la facultate, începe să lucreze la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore și mai apoi se căsătorește cu Candy. Finalul filmului ne aduce înapoi în anul 1987. Deși doctorul nu își poate finaliza concret planul de acțiune în ceea ce privește operația, reușește ca, după 22 de ore, operațiunea să devină un real succes. El și echipa de medici gestionează cu succes situația, salvând viețile siamezelor.

God has given us more than fourteen billion cells and connections in our brain. Why would God give us such a complex organ system unless he expects us to use it?

În orice societate, oamenii se lovesc de discriminări și etichete, de preconcepții și atitudini negative, însă fiecare le poate învinge prin încredere și curaj. Gifted Hands. The Ben Carson Story este o poveste despre puterea unei mame de a crede în potenţialul copiilor săi şi de a hrăni ceea ce este frumos în interiorul lor, dincolo de ceea ce afirmau ceilalţi. Filmul prezintă cartea ca fiind unicul instrument prin care un om se poate descoperi şi cu ajutorul căruia poate ajunge acolo unde trebuie să fie.

The doors of the world are opened to people who can read.

Gifted Hands. The Ben Carson Story (2009, r. Thomas Carter), având în distribuție pe Cuba Gooding Jr. și Kimberly Elise, este un film biografic bazat pe povestea de viață a neurochirurgului Ben Carson (1961-1987). Director al secţiei de Neurochirurgie Pediatrică a Spitalului John Hopkins – Baltimore, Benjamin Carson a primit de 27 de ori titlul de Doctor Honoris Causa. Astăzi, Ben Carson este cunoscut în lumea întreagă pentru uimitoarea separare a gemenilor siamezi uniţi în partea superioară a capului. Experiențele care l-au ajutat pe parcursul drumului sunt relatate în cărți care s-au dovedit un real succes: Gifted Hands (1990), Think Big (1996), The Big Picture (2000), Take The Risk (2008), America The Beautiful (2011).

Dacă  fiecare dintre noi ar oferi încredere cel puţin unui om, oare am putea salva destine? Cred că putem oferi celorlalţi oglinzi în care să se privească şi să vadă ceea ce trebuie să vadă: fiecare poate. Gifted Hands ne învaţă că visurile există în fiecare dintre noi, că fiecare are un vis de îndeplinit şi un drum de urmat. Gifted Hands. The Ben Carson Story  prezintă lecţii pe care le vom învăţa cu toţii: lecţia nu pot, pot, voi putea, am putut.

If you hear how wonderful you are often enough, you begin to believe it, no matter how you try to resist it.