de Mihaela Ion

Care este rolul profesorului? Ce calitate face diferența dintre un dascăl care reprezintă pentru elevi o sursă de inspirație, un mentor, este iubit și se regăsește după ani buni în povestirile lor spuse cu un ton de recunoștință și respect și un dascăl care nu pare a găsi întotdeauna calea de a se apropia de discipolii săi?

În urmă cu ceva timp am descoperit experimentul realizat, în 1970, de Jane Elliott cu scopul de a evidenția efectele discriminării asupra oamenilor. Profesoara a împărțit elevii în două categorii în funcție de culoarea ochilor. În prima zi, cei cu ochi albaștri au fost considerați superiori și au obținut privilegii precum pauză extinsă cu cinci minute, în timp ce copiii cu ochi căprui nu aveau voie să părăsească sala de clasă, să se joace cu cei cu ochi albaștri, să primească porții adiționale de mâncare și erau obligați să poarte eșarfe pentru a se putea distinge de la depărtare culoarea ochilor lor. A doua zi rolurile au fost inversate, elevii cu ochi căprui fiind catalogați drept superiori.

Rezultatele experimentului au fost surprinzătoare și vizibile. În prima zi, certurile între copii au apărut după mai puțin de cincisprezece minute și au fost însoțite de porecle precum „ochi căprui”, care acum aveau conotații negative, fiind asociate cu un nivel redus de inteligență. Copiii discriminați și etichetați au declarat: „părea că toate lucrurile rele ni se întâmplau nouă”, „la cum ne tratau simțeai că nici nu ai vrea să încerci să faci ceva”. De asemenea, pe parcursul celor două zile copiii au avut de îndeplinit aceeași sarcină. Rezultatele însă au fost semnificativ influențate de experiment și de stima de sine creată. În ziua în care erau considerați elevi superiori, aceștia finalizau sarcina de două ori mai repede în comparație cu ziua în care erau etichetați ca fiind inferiori.

Urmărind experimentul realizat de Jane Elliott, am descoperit calitatea care diferențiază în mod real dascălul-mentor de acela care nu reușește să se apropie de discipolii săi și anume: capacitatea de a trata elevii în mod egal.

Ți s-a întâmplat pe parcursul anilor de școală să identifici situații în care elevii erau tratați în mod diferit în funcție de notele obținute? Luând în calcul acest aspect, am încercat să realizez, alături de doi colegi, în cadrul modului psihopedagogic, un proiect despre discriminare bazat pe un experiment similar. Oare impactul asupra masteranzilor ar fi la fel de puternic? Rezultatele au fost neașteptate.

Am împărțit masteranzii în două categorii: cei care au obținut notele 10 sau 9 la materia „Didactică” și cei care au obținut nota 8 sau mai puțin. Cei din prima categorie au ocupat primele rânduri și au fost singurii cărora le-a fost permisă interacțiunea cu noi pe parcursul prezentării proiectului, deoarece am considerat că sunt unicii care „și-au câștigat acest drept” și care „sunt realmente interesați”. După cincisprezece minute am schimbat „regulile”: masteranzii din categoria a doua erau cei care au putut participa, răspunde și adresa întrebări, întrucât am presupus că timpul alocat studiului a fost petrecut călătorind. Prin urmare, cunosc mai multe detalii despre alte culturi și etichetele asociate acestora, elemente ce făceau obiectul celei de-a doua părți a proiectului nostru.

Deși experimentul realizat cu masteranzii a reprezentat doar o replică la scară mică a experimentului inițial, rezultatele au apărut încă de la început, aceștia manifestându-și nemulțumirea cu privire la mutarea în prima, respectiv ultima parte a sălii. Două studente nu doar au refuzat să participe, dar au inițiat o discuție între ele cu scopul de a ignora până la final prezentarea proiectului. Elementul interesant este că, deși ambele persoane ar fi făcut parte din categoria masteranzilor cu notele 10 și 9, au refuzat să se implice datorită ideii de discriminare a experimentului. Un alt student a refuzat să mai poarte ochelari la cursul respectiv după asocierea discutată la modul general în timpul proiectului dintre persoanele care poartă ochelari și tocilari.

Prin urmare, discriminarea și etichetarea afectează stima de sine a elevilor, studenților ori masteranzilor și pot ridica o barieră între aceștia și profesor. De asemenea, randamentul le este influențat în mod negativ, performanțele școlare nereflectând potențialul maxim al discipolilor. Profesorii apreciați și respectați sunt cei care predau pentru toți elevii, care sunt preocupați de evoluția tuturor, care știu că o vorbă de încurajare poate face minuni, care îți arată ce poți îmbunătăți și nu amplifică magnitudinea unei greșeli. Profesorul ideal este profesorul care reprezintă un mentor atât pentru elevul care în ochii tuturor va ajunge departe în viață, cât și pentru elevul căruia mulți nu îi dau aceeași șansă.

Care este rolul profesorului? Acela de a fi un dascăl dedicat tuturor elevilor. Capacitatea de a-i trata în mod egal îl transformă într-o sursă de inspirație, un mentor care se va regăsi ani buni în povestirile elevilor spuse cu un ton de recunoștință și respect.

sursa foto

Mihaela Ion urmează programul de masterat „Geopolitică și Relații Economice Internaționale” din cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București.