Conform tradiției, în noaptea dintre 31 octombrie și 1 noiembrie oamenii se costumează, îmbracă diverse personaje pentru a părea altceva decât sunt în realitate. Sărbătoresc Halloween-ul cu fețele acoperite de măști sau de machiaj, cu haine atipice, înspăimântătoare sau haioase, respingătoare sau cât se poate de atractive. Anul acesta, clubul Expirat&OtherSide din București a oferit o alternativă foarte interesantă, prin evenimentul Meniu a la Carte: Ediție (limitată) Dark Fantasy. Iubitorii acestui gen literar au avut ocazia de a vedea cum o parte dintre autorii lor preferați își aruncă măștile fie cu nonșalanță, fie cu tracul începutului și se urcă, în fața lor, pe scenă. Își citesc liber cuvintele izvorâte din adâncul imaginației, oferindu-și pe tavă, practic, întreaga esență a vieții lor de artiști. Se oferă în loc de bomboane celor care au dorit să pășească alături de ei și să spună cuvintele magice – “Trick or treat?”

SemneBune a fost partenerul media al evenimentului – o revistă culturală românească, fondată în 2009, care urmărește, în principal, creșterea numărului cititorilor de carte. Frumos, aș zice! Din punctul meu de vedere, evenimentele ca acesta reprezintă o bună oportunitate de promovare a literaturii românești. Organizat de către Alexandra Derea și Eli Teoharie, Meniu a la Carte l-a avut ca moderator pe Felix Nicolau, un expert în ocultism literar, ceea ce cred că l-a făcut să se simtă asemenea peștilor în apă în seara respectivă. Scriitorii care și-au lăsat arta să zburde printre vorbele și voia bună ale publicului au fost: A.R. Deleanu, Teodora Gheorghe, Ana Mănescu, Cosmin Perța, Peter Sragher, Jean-Lorin Sterian, Oliviu Crâznic și Alexandra Derea, care a fost chiar acompaniată de chitaristul Alin Farcaș, pe când actrița Adriana Eftimie a citit textele lui Ovidiu Crâznic. Publicul a primit spre degustare și prăjituri pentru a se confirma teoria foarte răspândită conform căreia atragerea spre „the dark side” presupune mici tertipuri dulci.

Atracția serii a fost, cel puțin pentru membrii CSC, momentul în care colega noastră, Ana Mănescu, a fost pe scenă. Ea este o tânără scriitoare care așteaptă ca în această toamnă să îi fie lansat primul roman, alter.ego, iar Meniu a la Carte: Ediție (limitată) Dark Fantasy a fost prima ei lectură publică. Am ascultat cu drag Hanul lui Padoque, caracterizat de însăși autoare ca fiind „o povestire romance-gone-wrong, cu accente supranaturale”.

Prezent la eveniment a fost și un alt scriitor apropiat grupului nostru, A.R. Deleanu. Acesta a citit Toma. Administrator, care poate fi găsită în volumul Acluofobia – Zece povestiri macabre, apărut în septembrie, anul acesta, la editura Herg Benet. De remarcat a fost lecturarea într-un stil apropiat de cel actoricesc, care a stârnit atenția și, în unele situații, amuzamentul publicului.

Pe de altă parte, pot spune că există aspecte comune ale celor doi scriitori menționați pentru care eu, personal, îi apreciez foarte mult. Mereu m-au impresionat printr-un stil foarte îngrijit de a scrie, care este înfrumusețat de un suspans bine gândit, dar aparent neintenționat. El culminează, în final, cu descoperirea unei ciclicități magice care urmărește textele pe tot parcursul lor, legând și mai mult cititorul de întregul fir narativ.

Acest eveniment mi-a oferit prilejul să-i descopăr și pe ceilalți scriitori prezenți, din a căror creație literară nu avusesem încă ocazia să citesc. Însă, mi-au stârnit curiozitatea, mai ales că mereu mi-a plăcut să caut fabulosul în literatura contemporană. A fost și groază, au fost și uimire, și încântare. Tinerii artiști au avut tot arsenalul cu care să captiveze publicul.

Pot spune, într-un final, că și acest Halloween a fost petrecut printre spirite și alte creaturi asemănătoare. Cu toate acestea, ele nu au fost unele care să ne facă să dorim cu orice preț să părăsim locul în care ne aflam. Am făcut cunoștință cu micii monștri care se află în interiorul oricărui suflet creator. Ei reprezintă acea licărire care poate trezi scriitorul din somn la orice oră, când o frază jucăușă nu mai vrea să aștepte zorii zilei.

Scriitorii din seara în cauză sunt tineri, talentați și au fost de acord să își expună o bucățică din tumultul lor interior în fața noastră, a cititorilor. Pentru mine, a fost o experiență pe care am trecut-o imediat pe lista celor care merită repetate.

sursa foto