Dicționarul explicativ al limbii române consemnează, în dreptul substantivului minune, următoarele definiții: fenomen ieșit din comun, surprinzător, atribuit forței divine sau altor forțe supranaturale; lucru cu însușiri excepțional de frumoase, care uimește, produce admirație; persoană cu calități (fizice sau morale) excepționale. Pe cale de consecință logică, dacă prin absurd mi-ar fi permis să atribui sensuri limbii române, aș trece, în dreptul substantivului minune, pe lângă explicațiile oferite deja, și numele lui Nick Vujicic.

L-am descoperit într-una dintre atât de controversatele ore de religie, iar firea mea ușor impresionabilă m-a făcut să-l păstrez încă de atunci în minte.

God can use a life without limbs to show the world how to live a life without limits.

Așa începe povestea lui, aparent complicată, dar care vorbește, de fapt, despre naturalețe și despre puterea de a percepe viața ca pe un dar. Sună clișeic. Atunci când o eroare a naturii se răsfrânge asupra ta și când începi să duci un război cu propriul sine, cu greu poți ieși cu bine din toată încercarea la care ești supus. Unii cad și nu se mai ridică. Alții o fac însă. Din acest motiv, în povestea lui Nick Vujicic nu e loc de clișee, ci doar de miracole. Pentru că, în locul lui, nu știu câți dintre noi ne-am fi ridicat.

S-a născut în 1982 în Melbourne, Australia, cu o boală rară, sindromul Tetra-Amelia, caracterizată prin lipsa tuturor celor patru membre. Când l-a văzut, în sala de nașteri, tatălui său i s-a făcut rău. Mama sa, care era asistentă medicală și care făcuse totul ca la carte, pe toată perioada sarcinii, s-a învinovățit la început. Pe măsură ce a trecut timpul însă, deși le-a fost greu, părinții lui Nick nu au încetat să-și considere nou-născutul o binecuvântare, și, în același timp, o provocare. Dar, mai presus de orice, și-au promis că-l vor învăța ceea ce multora li s-ar fi părut imposibil: să fie independent.

We all make mistakes, but none of us are mistakes.

nick-vujicic-01Părinții lui Nick au insistat ca fiul lor să urmeze cursurile unei școli obișnuite, iar el, care a obținut mai târziu o diplomă universitară în Planificare Financiară, spune că a fost cea mai bună decizie. Cu toate acestea, drumul lui Nick a fost unul lung și dificil. În copilărie,  s-a confruntat cu depresia, dar și cu singurătatea. Ca orice alt copil care ar fi fost în locul său, Nick considera că a fost condamnat să fie diferit. S-a întrebat care este scopul său în viață, dacă măcar i-a fost dat să aibă unul. Când avea 10 ani, a vrut să se sinucidă, dar încercarea lui a eșuat. Și-a dat seama apoi că nu i-ar putea răni într-un asemenea mod pe cei care îl iubeau, părinții și prietenii lui cei mai buni – sora și fratele. La 15 ani l-a descoperit pe Dumnezeu și spune că de-atunci viața lui a fost o călătorie minunată și că victoria sa, precum și dragostea pe care o are azi față de tot ce-l înconjoară, se datorează credinței lui. A învățat să înoate, să scrie la calculator, folosindu-și micul picior pe care îl are și pe care-l numește his chicken drumstick, să joace golf și să facă surfing. Cel mai important lucru însă, este că a învățat să se accepte așa cum e, să se concentreze pe abilitățile sale, și nu pe dizabilități.

If God can use a man without arms and legs to be His hands and feet, then He will certainly use any willing heart! You know what, the world is right that I have no arms or legs, but they’ll never take away the beauty of my eyes.

La 17 ani, un administrator al liceului l-a îndemnat să le povestească oamenilor despre credința sa și despre depășirea problemelor. În următorii doi ani, a ținut discursuri de 12 ori în fața unor grupuri restrânse. Treptat, a ajuns să vorbească în fața a trei sute de elevi, iar recunoștința unei fete care, l-a sfârșitul discursului său, a venit să-l îmbrățiseze, l-a inspirat să viziteze 44 de țări și să predice de 2000 de ori în fața unor grupuri mari de elevi, profesori, oameni de afaceri. A realizat că este într-o poziție unică, ce-i permite să răspândească iubirea și speranța printre oameni.

If I can encourage just one person then my job in this life is done.

După ce și-a creat propria companie, Attitude is altitude, Nick a continuat să țină discursuri motivaționale pentru a răspândi în jurul lumii ideile lui despre credință, determinare și voință. Spirit filantropic, a lansat, de asemenea, o organizație non-guvernamentală, Life without limbs, prin care ajută şcoli din ţările lumii a treia şi sprijină construirea de spitale şi orfelinate.

Nick_Vujicic_and_newlywed_wifeAzi, Nick locuiește în California, cu soția lui, pe care se îndoia profund că o va întâlni vreodată. Este scriitor, muzician, actor, iar printre hobby-urile sale se numără pescuitul, pictura și înotul.

I definitely had doubts that I’d ever get married, that I’d ever meet anybody who would ever love me, and spend the rest of their life with me, because I’m Prince Charming with a couple bits and pieces missing!

Dreams do come true. And she’s the greatest dream that’s ever come true for me.

Povestea lui Nick poate fi privită din două perspective. Poți să fii o persoană foarte sceptică și să crezi că totul e doar marketing, să crezi că de fapt tot ce spune acest om reprezintă vorbe goale, care aduc, în schimb, profit. Și, mai ales dacă te consideri ateu sau pledezi pentru liberul cugetător, poți să crezi că totul e o propagandă ieftină. Sau, din contră, poți să îl asculți mai atent, așa cum am făcut-o eu. Poți să îți dai seama, de exemplu, că poate cea mai mare calitate a lui, pe lângă credința foarte puternică, este umorul.

When kids run up to me and ask ‘what happened?’, I just lean over and whisper ‘cigarettes’.

Recunosc că dacă aș fi Nick Vujicic mi-ar fi greu să mai râd. În același timp, recunosc cu rușine că Nick Vujicic face lucruri pe care eu nu le fac. Tocmai din acest motiv, admirația pe care o simt pentru el se împletește cu o ușoară invidie, pe alocuri.

Nici măcar nu contează în cine crede Nick Vujicic. Contează însă că o face. Că nu a făcut din viața lui o luptă continuă, ci o bucurie. Și, într-o lume ca cea de azi, e important să te bucuri. E important și să-i faci pe alții să se bucure. Să fii bun, tolerant, prietenos, sensibil. Nu mereu, ci măcar din când în când. Să fii uman. Iar Nick Vujicic la asta se pricepe. Și poți să te gândești că un om ca el nici nu ar fi putut avea un alt destin.

____________________________________

http://www.lifewithoutlimbs.org

http://nickvujicic.com/

surse foto: 1, 2, 3