Săptămâna a început cum nu se poate mai bine pentru pasionații de muzica Festivalului George Enescu, ziua de luni, 9 septembrie, fiind una plină de evenimente alese. Printre norocoșii care s-au putut bucura de acest regal m-am numărat și eu, astfel că seara de luni am petrecut-o ascultând cu plăcere piese în interpretarea Orchestrei Simfonice Nazionale della RAI din Torino și a violonistei românce Anna Țifu.

În programul serii s-au aflat Suita nr. 1 în Do Major op. 9 de George Enescu, o bucată muzicală din primii ani ai secolului XX, care ne-a introdus într-o atmosferă magică, plină de elemente fantastice, de poveste. Orchestra, condusă magistral de dirijorul slovac Juraj Valčuha, ne-a transpus în timpurile lui Enescu, creându-ne impresia că acesta însuși a pus în scenă acest spectacol.

Finalul grandios, plin de avânt melodramatic, a constituit trecerea la Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră al lui Philip Glass, în stilul muzicii clasice de sfârșit de secol XX. Influențele lui George Gershwin și ale lui Maurice Ravel sunt prezente în această bucată muzicală atât de caracteristică lui Glass. Violonista Anna Țifu, cu o prestanță deosebită, a putut oferi publicului prezent dovada vie a îmbinării perfecte între tehnică, talent și emoție. Rapsodia pentru vioară și orchestră op. 76, Tzigane, de Maurice Ravel a desăvârșit imaginea de virtuoz a violonistei cu origini românești, laureată a Concursului Internațional ”George Enescu” în 2007.

Prima parte a spectacolului fost cu siguranță o expunere reușită a atmosferei secolului XX, trecând prin toate etapele sale, de la glorie și măreție, la război și distrugere, până la pacea din prezent. Partea a doua a continuat povestea, vorbind despre renaștere prin Suita pentru Orchestră ”Ritualul Primăverii”, de Igor Stravinsky. Elementele de folclor rusesc, prezente pe parcursul întregii piese, sunt valorificate într-un stil modern, creând în imaginația publicului impresia baletului nevăzut.

Publicul entuziasmat de interpretarea fără cusur a orchestrei și-a manifestat îndelung mulțumirea pentru cele câteva clipe de evadare din rutina cotidiană, astfel că muzicienii ne-au răsplătit cu câteva minute în plus de relaxare, propunându-ne Uvertura operei Nabucco de Giuseppe Verdi. Așa cum această operă este cea care l-a consacrat definitiv pe autorul ei, în fața publicului prezent la spectacol, aceasta a desăvârșit și imaginea de oameni pasionați și talentați pe care artiștii ne-au oferit-o pe parcursul întregii seri. O seară cu muzică de calitate, plină de magia poveștilor.

Mai multe detalii despre artiști găsiți aici, iar programul întregului Festival poate fi consultat aici.

sursa foto