Anul acesta, Tîrgu-Mureşul, oraşul meu natal, are un eveniment deosebit de sărbătorit şi anume Centenarul Palatului Culturii. Cu această ocazie s-a stabilit organizarea unei serii de spectacole şi conferinţe care se vor desfăşura pe parcursul a două luni de zile. Uitându-mă peste calendarul evenimentelor mi-a sărit în ochi o conferinţă al cărei invitat era Pacal Bruckner, filosoful şi romancierul francez, născut la Paris în 1948, semnatar a numeroase eseuri şi romane cunoscute la nivel mondial, totodată şi colaborator al celebrului ziar ”Le monde”. Respectiva conferinţă m-a făcut să renunţ la o mărire numai pentru a ajunge să îl văd în carne şi oase pe el, Pascal Bruckner. Pentru cei care se întreabă de unde pasiunea mea pentru domnul în cauză le recomand să vizioneze ecranizarea romanului „Luni de fiere” al lui Bruckner, în regia lui Roman Polanski.

Imediat cum am ajuns în Mureş am luat taxi-ul şi am fugit la palat ca să ascult cuvântarea ce promitea atâtea. Am intrat tiptil pentru că deja începuse conferinţa, mi-am găsit un loc şi am început a sorbi cuvintele acestui francez, care la ai lui 65 de ani, prin personalitate şi prin modul de a gândi (nici nu mai fac referire la acel „je ne sais quoi” tipic francezilor) reuşeşte să pună pe gânduri oricare femeie.

DSC_0356Orice încercare a mea de a reda ce a zis Bruckner ar fi de prisos pentru că aş pierde esenţa. Totuşi pot spune că Bruckner le-a vorbit celor prezenţi despre căsnicie de la origini şi până în prezent, despre emanciparea sexuală, despre idealurile în iubire şi eşecurile sentimentale, despre romantism şi erotism. Accentul a căzut pe criza cuplului modern, sătul de monogamie, concluzionând că orice relaţie mai devreme sau mai târziu se va confrunta cu lupta dintre cei doi poli: sentimentele pentru partener şi nevoia de libertate. Astfel s-a vorbit timp de aproape 3 ore fără nicio perdea despre cuplu şi problemele acestuia, fapt care i-a încurajat pe cei prezenţi să participe deschis la conversaţie şi să pună întrebări care mai de care mai „picante”.

 DSC_0352Am luat parte la o incursiune într-ale dragostei şi tot ceea ce presupune ea, la transformările suferite de-a lungul istoriei, primind poate nu explicaţia clară la care toţi tânjim, ci măcar câteva răspunsuri care m-au făcut să îmi reevaluez trecutul, prezentul şi viitorul amoros. Nu găsesc o altă manieră mai propice de a încheia decât prin citarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Ciprian Dobre, care a afirmat că s-a simţit privilegiat că a fost prezent la conferinţă şi că pleacă de la aceasta cu câteva lucruri despre care o să aibă ce povesti câţiva ani de-aici înainte.

surse foto: galeria personală a autoarei