Pe 22 mai, la librăria Humanitas de la Cișmigiu a avut loc lansarea cărții „Literatura de azi” de Daniel Cristea-Enache, apărută la editura Polirom, ocazie perfectă pentru o mai bună cunoaștere a unora dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani, dar și pentru un dialog cu rigoare și  amuzant deopotrivă.

Cartea se bazează pe intervievarea unui editor (Silviu Lupescu) și a 11 scriitori contemporani (Răzvan Petrescu, Dan Lungu, Emil Brumaru, Ioan Es. Pop, Radu Pavel Gheo, Livius Ciocârlie, Carmen Muşat, Lucian Dan Teodorovici, Vasile Ernu, Norman Manea și Radu Vancu) cu scopul de a-l apropia pe cititor de autorul unor scrieri de calitate sau, după caz, de a-i prezenta un scriitor de valoare. Cu ingeniozitatea de a scoate la iveală trăsături esențale, Daniel Cristea-Enache i-a uimit pe scriitori precum îl uimesc pe cititori dezvăluirile scriitorilor sau cel puțin asta am aflat de la cei prezenți: Gabriela Adameșteanu, Carmen Mușat, Livius Ciocârlie, Răzvan Petrescu, Ioan Es. Pop, Vasile Ernu și Ovidiu Șimonca (moderator).

Vorbind despre decizia de a scrie o astfel de carte, domnul Cristea-Enache a descris nevoia de a crea o legătură scriitor-cititor pentru o mai bună înțelegere a substratului unei scrieri și, în același timp, a vorbit despre probabilitatea eșecului în cazul interviului video, caz în care scriitorul poate fi suprins de obligativitatea spontaneității cu care trebuie să se descrie pe sine. Poate fi greșit văzut. Astfel, criticul literar a ales forma interviului scris.

Daniel Cristea-Enache își descrie interlocutorii ca pe „o elită autentică a scrisului românesc” și ne invită să îi descoperim – dacă nu am făcut-o deja. Ne invită de asemenea să parcurgem o publicație de calitate, LiterNet.ro, accesibilă în format virtual la http://www.liternet.ro/. Nu putem decât să ne bucurăm și să îi urăm spor intelectual în continuare!

sursa foto: Viorel Ilișoi