Dacă ar fi să descriu evenimentul de săptămâna trecută printr-o citat, nu aş ezita să îl evoc pe marele filosof chinez, Lao-Tsu: A journey of a thousand miles begins with a single step. Astfel, toţi cei peste 600 de studenţi care au participat la cea de-a VI-a ediţie a Congresului Studenţilor din România, au făcut primul pas spre realizarea unei schimbări pozitive în societatea actuală.

În cadrul Adunării Plenare, desfăşurată la Palatul Parlamentului, s-au dezbătut pe larg aspecte precum nevoia tot mai acută de aduce o schimbare în mentalităţile şi atitudinile studenţilor, de a de a ne face vocea auzită şi de a ajunge la rezultate vizibile şi de durată, ceea ce este, de altfel, participarea activă.

Participanţii au avut ocazia de a lua parte la un sondaj live. Rezultatul a confirmat nevoia de schimbare, resimţită acut de studenţi. La întrebarea: În ce direcţie consideri că se îndreaptă sistemul educaţional din România? 49, 2 % din respondenţi au considerat că sistemul se îndreaptă într-o direcţie gresită. Ar fi fost şi mai interesant să aflăm opinia studenţilor despre cauzele acestui fenomen şi ce ar trebui făcut pentru a-i pune capăt.

Lucrurile bune vin la cei care aşteaptă. Cei care aşteaptă făcând ceva, a afirmat Radu Petrariu, Primvicepreşedinte USR. Altfel spus, Lucrurile bune vin la cei care aşteaptă, lucrurile măreţe vin la cei care se ridică şi muncesc pentru ele. Nimic mai adevărat. De ce generaţia noastră se mulţumeşte să fie un simplu spectator, să aştepte ca alţii să schimbe lumea pentru ei, să se plângă constant că societatea în care trăiesc nu le oferă ceea ce îşi doresc? Toţi vrem o schimbare, dar câți dintre noi fac cu adevărat ceva în sensul acesta?

Am auzit de multe ori în cele două ore că generaţia noastră ar trebui să fie schimbarea, că în mâinile (mai bine zis minţile noastre) se află puterea de a corecta deficienţele sistemului universitar din România. Pentru aceasta trebuie să realizăm, aşa cum a susţinut Radu Petrariu, că a venit momentul asumării si maturizării generaţiei noastre. Momentul în care trebuie să învăţăm să nu mai stăm în expectativă, ci să acţionăm în conformitate cu nevoile noastre.

If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change. As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him. […] We need not wait to see what others do. (Mahatma Gandhi)

Poate ar fi timpul să privim lumea şi din alte perspective, pentru că numai aşa o vom putea înţelege şi schimba; transformarea individuală şi transformarea socială sunt interdependente.

Am avut senzaţia, pe tot parcursul evenimentului, ascultându-i pe cei care au întreprins cu adevărat ceva pentru a schimba societatea în care trăim, că am făcut prea puţine în acest sens. Degeaba am încercat să mă fac mică în scaun, gândul nu-mi dădea pace. Ştiam deja, dar cred că a fost nevoie de un imbold mai puternic pentru a realiza că nicio secundă nu trebuie să credem că totul ne va fi oferit pe tavă, aşa cum a declarat Gabriel Ispas, Secretar General Adjunct în cadrul Ministerului Educației. Dacă aspirăm într-adevăr spre un nou model  de societate, o Românie mai competitivă, cu studenţi bine pregătiţi, motivaţi şi implicaţi, ce ne opreşte să acţionam, să facem diferenţa?

Ştim că sistemul universitar din România are numeroase disfuncţionalităţi, dar şi că unele dintre ele se datorează indiferenţei multora dintre noi. Putem să schimbăm mentalităţi şi să adoptăm o  atitudine mai pozitivă faţă de societatea actuală. Ştim. Putem. Dar vrem?

sursa foto