Am avut minunata ocazie de a locui și studia timp de șase luni în Madrid, iar acum, de fiecare dată când îmi aduc aminte de perioada petrecută acolo, mă surprind zâmbind.
A fost dragoste la prima vedere, ne-am cunoscut noaptea, pe aeroportul Barajas, când m-a impresionat cu agitația oamenilor și a orașului în sine, deși era târziu.
Orașul este pur și simplu superb. L-am adorat în fiecare clipă petrecută acolo și din ce în ce mai mult, pe măsură ce îl cunoșteam mai bine. Este imposibil să nu te îndrăgostești de arhitectura sa, de oamenii simpli și binevoitori, de aerul său în permanență vesel sau de neliniștea unei nopți petrecute pe străzile sale. Numele orașului, Madrid, provine de la substantivul spaniol madroño (“căpșun”), fapt pentru care este cunoscut în toată lumea și sub denumirea de „oraș al căpșunilor”. De aceea, cel mai cunoscut simbol îl reprezintă căpșunul, alături de un urs (se presupune că, în trecut, în pădurile din jurul orașului locuiau foarte mulți ursuleți).
Aflându-se pe locul trei pe lista celor mai mari orașe europene, atât ca întindere, cât și ca număr de locuitori, Madrid impresionează prin diversitatea culturală pe care o găzduiește; tocmai din acest motiv este, deseori, supranumit „New York-ul Europei”. Oameni din toate părțile lumii se stabilesc aici în căutarea unei vieți mai bune, iar orașul nu dezamăgește pe mulți din acest punct de vedere. Are foarte multe de oferit, de la locuri de muncă foarte bine plătite, până la peisaje nemaipomenite și o viață de noapte veșnic activă. Infrastructura și transportul în comun constituie, de asemenea, un mare plus pe care îl deține capitala spaniolă. În șase luni de zile, nu îmi amintesc să fi stat mai mult de două minute în fața unui semafor.
Stau să mă gândesc și nu îmi dau seama ce m-a impresionat mai mult, orașul în sine sau oamenii săi. În viața mea n-am văzut oameni mai fericiți și mai amabili decât cei din Madrid. Pe stradă, în metrou, în autobuze, în fiecare zi întâlnești oameni optimiști, cu zâmbetul pe buze, cu ochii plini de fericire, oameni care chiar apreciază micile bucurii ale vieții. Metroul este mereu plin de oameni care călătoresc cu o carte bună în mână. Atunci când intri într-un autobuz, te salută șoferul și își dorește o zi plăcută. Orașul parcă emană bună dispoziție prin toți porii.
Comportamentul oamenilor din timpul zilei se reflectă parcă și mai puternic în timpul nopții. Petrecăreți în adevăratul sens al cuvântului, madrilenii sunt, după părerea mea, cei care definesc cel mai bine ideea de „spirit latin”, descris în nenumărate filme și opere literare. Pasionali, extrovertiți, gălăgioși (însă nu într-un sens negativ) și fără prea multe inhibiții, madrilenilor de toate vârstele le place să își spetreacă serile în compania prietenilor și a familiei.
În fiecare seară, tradiționalele baruri de tapas sunt pline de oameni veseli, cinstindu-se cu un pahar de sangria (băutură specific spaniolă) și savurând delicioasele tapas. Pentru cei care nu cunosc denumirea, tapas sunt porții foarte mici de mâncare tradițională spaniolă, în principal, care sunt servite în baruri alături de orice băutură cumpărată. În ceea ce privește bucătăria spaniolă, am numai cuvinte de laudă. Mâncăruri precum tortilla, paella, gaspacho, orejas a la plancha merită toate încercate. De asemenea, se consideră a nu fi un spaniol adevărat cel ce nu adoră deja celebrul jamon sau care nu își face siesta la prânz.
Unul dintre locurile cu care se mândresc spaniolii foarte mult este Parcul Retiro. Deși frumoasa capitală spaniolă duce lipsă de spații verzi întinse, Parcul Retiro este locul preferat de către madrileni pentru plimbări și relaxare și este, probabil, cel mai frumos parc pe care l-am vizitat vreodată. Palatul Regal, Plaza Mayor, Opera Națională sau Centrul sunt, de asemenea, locuri de vizitat. Cu alte cuvinte, Madrid ar trebui să fie pe lista orașelor care merită văzute măcar o data în viață.