Cărţile din piaţa lui Gutenberg

de Emilian Dranca

În jurul anului 1430, Johannes Gutenberg se mută din Mainz la Strasbourg şi începe să experimenteze aici diferite modalităţi de gravare/tipărire a literelor pe hârtie. Încă din Evul Mediu, chinezii, japonezii şi coreenii au fost posesorii unor complexe şi dificile sisteme de tipărire a literelor pe coli de hârtie, însă, până în prezent  nu se cunoaşte dacă Gutenberg cunoştea aceste sisteme sau dacă auzise de ele. Cert este faptul că europenii nu au folosit sistemele asiatice în tipărirea documentelor, iar occidentul avea să revoluţioneze scrierea abea graţie tânărului meşteşugar german. Astfel, Gutenberg (aflat la vârsta de 32 de ani în 1430) se străduieşte  realizeze un instrument ce poate oferi o foaie pe care să fie gravat un text frumos şi lizibil. Experimentele sale au dus peste ani la inventarea tiparului. Azi, în amintirea inventatorului în Strasbourg, chiar în centrul oraşului se află o piaţă ce-i poartă numele : Place de Gutenberg. În centrul pieţei se află o frumoasă statuie din bronz cel reprezintă pe “parintele” tiparului împreună cu creaţia sa, realizată de David d`Angers în1840.

În zilele de marţi, miercuri şi sâmbătă, în jurul acestui Gutenberg din bronz, zeci de vânzători îşi deschid tarabele pe care aşează teancuri de cărţi oferite spre vânzare cititorilor. După cel de al doilea război mondial, acesta piaţă de cărţi a devenit o tradiţie a oraşului Strasbourg. Graţie cărţilor comercializate acolo, Place de Gutenberg a devenit o ţintă a turiştilor. Nu doar frumuseţea locului atrage privirea călătorului ci şi cărţile accesibile pentru toţi cititorii, fie ei studenţi, bugetari, turişti sau pensionari. De asemenea se poate spune că “les  bouquins” comercializate aici sunt de două-trei ori mai ieftine decât le putem  găsi la  acei “les bouquinstes” de pe malurile Senei. În aprilie 2010 am avut ocazia de a vizită pentru prima dată această piaţă, chiar venind de la Paris, acolo unde comercianţii de cărţi profită de milioanele de turişti cărora le cer un preţ colosal. L’ homme et le sacré de Roger Caillos, în colecţia Folio-essais a celebrei edituri Galimard, la Paris ajunge şi la 7 euro, pe când la Strasbourg l-am găsit cu 2,5 euro. Am revenit în Place de Gutenberg  în septembrie 2010 şi de mai multe ori pe parcursul anului 2011. Cel mai frumos sentiment l-am avut atunci când, deşi anul 2011 era anul Emil Cioran în Franţa, pe tarabele din Strasbourg se găseau din abundenţă cărţile lui Mircea Eliade. La nostalgie des originnes, apărută tot la Gallimard era la preţul de 4 euro, iar Le sacré et le profane la 3 euro. Ambele cărţi în cea mai mare libarie din oraş, Librairie Kleber, publicate de aceiaşi editură costă câte 7, respectiv 5 euro. Probabil citind aceste rânduri se va spune că nu este o diferenţă mare de preţ, însă, atunci când la fiecare tarabă laşi câteva monezi cumpărând o carte, două, etc. este imposibil să nu ai de câştigat.

Să nu uităm frumuseţea pieţelor – negocierile. Despre tocmeli şi îndeletniciri ale afacerilor se pot spune multe. Eu pot spune doar că întrebând un bătrânel cât costă serie completă de opere a lui Balzac (24 de volume legate în piele, editate în 1960), posesorul lor  încercând să-şi convingă clientul a coborât preţul de la 240 la 200 de euro. Exemplele pot continua şi cu volume din secolul XVIII sau XIX însă a căror preţuri şi valoare depăşesc  costurile unui sejur de 10 zile în Franţa. Un alt fapt plăcut şi interesant îl reprezintă aceşti vânzători, care nu sunt din Strasbourg (cei din oraş au propriile lor anticariate ce depăşesc prin cantitatea cărţilor expuse cele mai mari librării din Bucureşti), ci vin din Alsacia şi din landul german Baden-Wurtenberg. Cumpărătorul poate dialoga în franceză, germană, uneori în engleză şi evident în alsaciană, o limbă ce face parte din acea grupă de dialecte germane numită hoch-deutsch. Place de Gutenberg este concurată nu numai de anticariatele din oraş şi de librării ci şi de târgurile de carte ce au loc pe parcursul anului. Cel mai important târg de carte veche din Alsacia, are loc tot la Strasbourg la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Astfel, pe Quai de Maire Dietrich la finele primăverii buqinisti din tot estul Franţei vin să-şi desfacă marfa. Preţurile sunt foarte accesibile – Histoire de l`Europe au XIX siecle, de Benedetto Croce la 4,5 euro – cu atât mai mult cu cât piaţa se desfăşoară chiar în faţa sediului central al universităţii – Palais Universitaire.

Cărţile din Place de Gutenberg vor constitui un punct de reper în istoria oraşului asemenea buqinistilor din Paris. Ideal ar fi că preţurile să rămână în continuare accesibile, moderate, astfel încât cititorii, din cumpărători să nu devină spectatori. Pentru acest lucru sunt suficiete unele anticariate unde studenţii de ieri şi de azi continuă să intre precum în muzee.

**

Emilian Dranca a început în 2009 Facultatea de Istorie și Filosofie, cu specializarea Istorie și, în acelasi timp, Facultatea de Studii Europene, cu specializarea Studii Iudaice (Cluj Napoca). În anul 2010-2011, a beneficiat de o bursa Erasmus pentru doua semestre la Universitatea din Strasbourg, unde a studiat în special istoria religiilor. În primavara lui 2011 a început să participe la conferințe științifice, atât la Strasbourg precum și la Cluj-Napoca, și a publicat primul articol – Pelerinajul romanilor la cimitirul militar roman de la Soultzmatt 1984-2010 –  în volum colectiv la Presa Universitară Clujeană. Înainte de a reveni la Babes-Bolyai a petrecut câteva săptămâni la Universitatea Karl-Franz-Universität Graz. În prezent, finalizează studiile primului ciclu, lucrând la teza de licență a cărui subiect îl constituie istoria Voievodului Ștefan cel Mare și a lui Constantin Brâncoveanu .

sursa foto